Počet chytrých odpadkových košů v Praze stoupne. Budou samy lisovat odpad

ČTK ČTK
15. 5. 2018 11:40
Díky chytrým košům klesly náklady na svozy odpadků o 95 procent. Za šest měsíců ušetřila nová technologie na svozech 830 tisíc korun.
Chytrý odpadkový koš.
Chytrý odpadkový koš. | Foto: Bigbelly

Praha - V Praze vzroste počet odpadkových košů Bigbelly Solar Compactor, které umí slisovat odpad a ušetřit tak místo a snížit počet svozů odpadu. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Rozšíření naváže na pilotní projekt, kdy bylo v centru města testováno 25 takových košů.

Kde a kdy koše budou rozmístěny a kolik jich bude, zatím není jasné. Technická správa komunikací společně s Pražskými službami a Operátorem ICT mají vypracovat plán, kde by koše měly v budoucnu být.

"Pilotní provoz prokázal vysokou efektivitu v úspoře počtu svozů, která byla vyčíslena na 95 procent oproti počtu svozů běžných košů za období šesti měsíců," píše se v materiálu. Počet svozů se snížil z 64 400 na 3338. Finanční úspora podle materiálu byla přes 830 000 korun.

V pilotním projektu byla dvacítka takzvaných chytrých košů rozmístěna v Praze 1, a to na náměstí Republiky nebo Na Příkopě. Zbylé byly na Rašínově nábřeží v Praze 2.

 

Právě se děje

Další zprávy