V Praze se rozjede první taxislužba pouze pro ženy. Muži nesmí ani za volant

Klára Čeperová
12. 3. 2018 18:22
Služba Taxita začne v dubnu nabízet ženám možnost objednat si řidičku. Zákaznicím to má prý přinést větší klid. Start-up funguje podobně jako Liftago.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Taxita

Praha - Ženy ženám. Tak by se dalo shrnout motto nové české taxislužby Taxita, která zaměstnává pouze řidičky a služby poskytuje opět pouze ženám.

"Vlastní zkušenost s prací taxikářek jsme promítly do nápadu, jak udělat taxislužbu příjemnější pro zákaznice i řidičky," říká Daniela Vrbová, bývalá novinářka a jedna ze zakladatelek Taxity. Jako taxikářka si dříve přivydělávala i její nynější společnice Lucie Janigová, která pracovala jako manažerka.

Služba chce odstartovat 1. dubna a nabídne 145 vozů. Tarify se pohybují v rozmezí od 22 do 28 korun za kilometr. Cenu ovlivní poptávka, stejně jako u služby Liftago. Vrbová odhaduje, že klientky nebudou čekat na odvoz déle než 15 minut.

"Z technického hlediska naše aplikace funguje podobně jako Uber, tedy spojuje zákaznice s řidičkami. To je ale jediná podobnost mezi námi a Uberem. Kdybychom se měli k někomu přirovnat, bude to české Liftago, se kterým také jezdí licencovaní řidiči," říká Vrbová. Dodává, že všechny řidičky splňují profesní požadavky pro řidiče taxislužeb, včetně koncese a zkoušek.

Zakladatel a ředitel start-upu Liftago Ondřej Krátký novou taxislužbu vítá. "U Liftaga jezdí desítky řidiček se skvělým hodnocením, které teď budou mít další možnost vytížení svojí kapacity. Je fajn, když vznikají nové segmenty v rámci stávajících služeb," říká Krátký.

Zakladatelky start-upu Taxita připouštějí, že i stávající taxislužby dokážou ženy zavézt na místo určení bez nepříjemných zážitků. Tvrdí ale, že když žena ví, že ji poveze taxíkem žena, cítí se lépe.

První taxislužbou, ve které řídily auta pouze ženy, byla londýnská Lady in Pink, která vznikla v roce 2006. Dnes takové taxislužby fungují třeba v Norsku, Indii, Rusku nebo Jihoafrické republice. Cílem je zaručit ženám bezpečnou cestu domů a zároveň zajistit bezpečnost řidiček.

V Praze má průkaz řidiče taxislužby jen 399 žen. Mužů řidičů je téměř osm tisíc. Formálně jde o živnostníky najímané taxislužbami. Přímo o zaměstnávání taxikářů na pracovní smlouvu se do roku 2015 pokoušela Tick Tack Taxi spadající tehdy do skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury. Nakonec si však i ona začala své řidiče najímat.

 

Právě se děje

Další zprávy