V Praze se dražilo 635 mincí a medailí ze zlata a stříbra. Podívejte se na největší klenot aukce

Pavel Hejkrlík
Aktualizováno 20. 4. 2018 18:53
Největším a nejvzácnějším klenotem aukce byl Banskoštiavnický zlatník z roku 1878 o váze šest a půl dukátu. Jde o jediný známý kus, který se kdy objevil na sběratelském trhu.
Dražba mincí.
Dražba mincí. | Foto: Zbyněk Pecák

Praha - V Praze se uskutečnila aukce unikátní sbírky vzácných mincí a medailí s vyobrazením císaře Františka Josefa I. Jde o mince a medaile ze vzácných kovů, které byly vyraženy v různých zemích monarchie během jeho vlády v Rakousku-Uhersku v letech 1848 až 1916.

Sbírka obsahovala 635 mincí a medailí ve zlatě a stříbře. O aukci byl mezi investory mimořádný zájem, zúčastnily se jí stovky sběratelů z Evropy, Asie a Ameriky. Mince byly draženy jednotlivě, jejich celková hodnota dosáhla 114 milionů korun.

Banskoštiavnický zlatník
Banskoštiavnický zlatník | Foto: Zbyněk Pecák

Banskoštiavnický zlatník z roku 1878 vydražen za 13,2 milionů korun

Největším a nejvzácnějším klenotem aukce byl banskoštiavnický zlatník z roku 1878 o váze šest a půl dukátu. Jde o jediný známý kus, který se kdy objevil na sběratelském trhu.

Jeho vyvolávací cena byla 7,5 milionu korun (300 tisíc eur). Nový vlastník jej vydražil za 13,2 milionů korun. Dosavadní český numismatický aukční rekord však dnes nepadl. Drží ho extrémně vzácný zlatý svatováclavský desetidukát z roku 1937, který byl loni v dubnu vydražen za více než 17 milionů korun a stal se tak nejdražší českou mincí.

"Neexistuje na světě žádná jiná takto rozsáhlá a ucelená sbírka vzácných mincí a medailí s císařem Františkem Josefem. Do dražby šly kusy, které se v aukcích neobjevily několik desítek let," komentoval aukci Elizej Macho z pořádajícího aukčního domu Macho & Chlapovič.

Mince jsou vystaveny na Konopišti

Umělecké kopie nejvzácnějších mincí a medailí ze sbírky s vyobrazením mocnáře jsou vystaveny na státním zámku Konopiště. Zde může jejich krásu obdivovat po celou turistickou sezonu široká návštěvnická veřejnost.

Žádné jiné místo v Čechách totiž nemá k panovnickému rodu Habsburků tak blízký vztah jako Konopiště. Na zámku, jak známo, pobýval až do začátku první světové války habsburský následník trůnu František Ferdinand d'Este.

Zájem Čechů o numizmatiku jako o alternativní investiční příležitost stále roste. Po automobilových veteránech jde o druhé nejvýnosnější aktivum, průměrná výnosnost starých mincí je 225 % za 10 let. Češi investují do numizmatiky čím dál víc, hodnota starých mincí a medailí držených českými domácnostmi je podle expertního odhadu asi 40 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy