Nejrozsáhlejší sbírka mincí s císařem Františkem se draží v Praze, má hodnotu 100 milionů korun

ČTK ČTK
11. 4. 2018 11:20
Sbírka obsahuje 635 mincí a medailí ve zlatě a stříbře, draženy budou samostatně. Mince a medaile byly vyraženy v různých zemích monarchie v letech 1848 až 1916.
Mince s císařem Františkem Josefem.
Mince s císařem Františkem Josefem. | Foto: ČTK

Praha - Nejrozsáhlejší sbírka mincí na světě s vyobrazením císaře Františka Josefa I., jejíž hodnota se odhaduje na 100 milionů korun, se bude 20. dubna dražit v Praze.

Jde o mince a medaile ze vzácných kovů, které byly vyraženy v různých zemích monarchie během jeho vlády v Rakousku-Uhersku v letech 1848 až 1916. Sbírka obsahuje 635 mincí a medailí ve zlatě a stříbře, draženy budou samostatně.

Informoval o tom numizmatický aukční dům Macho & Chlapovič, který aukci pořádá.

"Neexistuje na světě žádná jiná takto rozsáhlá a ucelená sbírka vzácných mincí a medailí s císařem Františkem Josefem. Do dražby jdou kusy, které se v aukcích neobjevily několik desítek let," uvedl spolumajitel aukčního domu Elizej Macho.

O aukci je podle něj mezi investory mimořádný zájem, zúčastní se jí stovky sběratelů z Evropy, Asie a Ameriky. Aukce je symbolická v tom, že připadá na rok, kdy si Česko připomíná 100. výročí pádu monarchie a vzniku samostatného Československa.

Největším a nejvzácnějším klenotem sbírky je banskoštiavnický zlatník z roku 1878. Podle aukčního domu je to jediný známý kus, který se kdy objevil na sběratelském trhu, jeho vyvolávací cena je 7,5 milionu korun.

Dále bude v nabídce unikátní zlatá medaile k příležitosti návštěvy císaře Františka Josefa v Brně v roce 1892 či střelecká medaile z roku 1869 k příležitosti VI. moravské střelecké soutěže v Moravské Ostravě.

K velmi vzácným patří též zlatá medaile z roku 1867, kdy byl císař František korunován na uherského krále v Budíně. Je to varianta s latinským opisem, kterých bylo vyraženo pouze 13 kusů a potenciální kupující zaujme nejen vzácností, ale též perfektní zachovalostí, uvedl aukční dům.

Umělecké kopie nejvzácnějších mincí a medailí z této sbírky jsou ode dneška vystaveny na státním zámku Konopiště. Veřejnost je bude moci vidět po celou turistickou sezonu.

Zájem Čechů o numizmatiku jako o alternativní investiční příležitost stále roste. Prodej vzácných historických mincí, medailí a bankovek v aukcích v ČR loni vzrostl o 110 milionů na 410 milionů korun, řekl již dříve Macho. Odhadl, že v českých domácnostech jsou numismatické sběratelské předměty za 40 miliard korun. Jejich hodnota byla před deseti lety poloviční.

Nejdražší českou mincí se stal 7. dubna 2017 zlatý svatováclavský desetidukát z roku 1937, který se v Praze vydražil za 660 000 eur, tedy v přepočtu za zhruba 17 milionů korun. I v případě sbírky "Franz Josef" se dají očekávat aukční rekordy, dodal Macho.

 

Právě se děje

Další zprávy