Virtuální realita má být budoucností ve školení lidí, tvrdí firmy. Vyzkoušeli jsme to

Michaela Váňová
26. 2. 2019 16:27
Česko se od úterý může pyšnit největší virtuální laboratoří v Evropě. Virtuplex na okraji Prahy má rozlohu 600 metrů čtverečních a pohybovat se v něm může až pět lidí najednou. Každý z nich si přitom může libovolně zvolit prostředí virtuální reality (VR). Projekt je určený především firmám, které zde mohou prezentovat produkty klientům nebo školit zaměstnance v nebezpečných situacích.
Praha se chlubí největším prostorem pro virtuální realitu v Evropě. | Video: Blahoslav Baťa

Pohyb osob po komplexu doplňují brýle pro virtuální realitu, které jsou napájeny z batohu na zádech. Návštěvník Virtuplexu se tak může procházet po celé hale v rozlišení 5K, aniž by jeho pohyb nějak omezovaly napájecí kabely.

Člověk v umělé realitě vidí například začátek a konec haly, který je vyobrazen virtuální neonovou zdí, která je pár metrů před opravdovou stěnou komplexu. "Už se nám stalo, že tu někdo naboural do zdi," komentuje zážitek manažer Virtuplexu Marek Kulkovský. Dodává ale, že se to stává jen ojediněle.

I ve virtuální realitě o sobě všichni návštěvníci s nasazenými brýlemi vědí. Jejich podoba ve virtuálním světě vypadá jako modrozelená postava z filmu Avatar. "V tuto chvíli jsou jednotlivci ve VR zobrazováni jako avataři bez emocí, věci jako mimika jsou však do budoucna jen otázka nějakého programování navíc," přibližuje zážitek z virtuální reality Kulkovský a vysvětluje, že jasně jsou vidět například pohyby paží.

Současná podoba lidí v umělé realitě podle Kulkovského nevyrušuje a uživatelé se tak mohou soustředit na daný prostor. Navzájem se ale i slyší a mohou spolu komunikovat.

Nové pobočky v umělé realitě

Jedním z prvních klientů Virtuplexu je Česká spořitelna, která virtuální realitu využila pro vytvoření nové pobočky v Telči. Zatímco dříve probíhaly finální úpravy poboček až po jejich otevření, nyní si banka vše připravila ve virtuální realitě a ušetřila tak statisíce na dodatečných úpravách.

"Dříve to zabralo deset až dvanáct měsíců, díky virtuální realitě jsme nový koncept vyladili za měsíc intenzivní práce," říká Antonín Kratochvíl, expert na inovace v České spořitelně. Právě díky možnosti připravit vzhled nové pobočky ve virtuálním prostředí uspoří podle něj firma až devadesát procent nákladů na dodatečné stavební úpravy.

Spořitelna hodlá využít virtuální realitu také v tréninku bankovních poradců. "Trénink v rámci virtuální pobočky našim poradcům usnadní adaptaci na nové pobočky bez přepážek a zlepší zákaznickou zkušenost našich klientů. V tomto roce plánujeme takto školit zhruba pět stovek našich poradců," dodává Kratochvíl.

Virtuální realita se dá obecně využít i pro interaktivní workshopy a školení. "Například obyčejná trafostanice se nedá vypnout," přibližuje možné využití VR Kulkovský a dodává, že opravy právě těchto zařízení nebo například hasičské zásahy je lepší si nacvičit nejprve v umělé realitě.

 

Právě se děje

Další zprávy