Foto: Bankéř vyhořel, teď se živí pečením koláčů. Je to vydřené, ale mám svobodu, říká

Klikněte pro vstup do fotogalerie.
Bývalý finanční analytik Roman Doležal přichází do práce každý všední den na pátou hodinu ráno. Když napadá sníh, musí ho z chodníku uklidit.
Rok a půl pracoval v pronajaté pekárně spojené s prodejnou moravských koláčů sám. Vstával tak v půl čtvrté a spát chodil kolem půlnoci. Nyní mu s pečením pomáhá cukrářka Sisa a prodavačka Hana. Z postele tak může vylézat o hodinu později a ukládat se do ní "už" v deset večer.
Každý den začíná přípravou těsta. Mouka se mísí s kváskem, těsto se hněte, kyne – pro klasické moravské koláče to trvá zhruba hodinu. Svatební koláče kynou déle.
S každou moukou se pracuje jinak. Nejlepší je jemně namletá pšeničná hladká, dříve označovaná jako dvounulka (00).
Foto: Jakub Plíhal
Iva Špačková Jakub Plíhal Iva Špačková, Jakub Plíhal
Aktualizováno 12. 2. 2017 7:50
Roman Doležal pracoval v několika bankách, naposledy v Kellnerově skupině PPF. Po 18 letech "vyhořel". Udělal si cukrářský kurz a začal doma v troubě péct koláče pro své známé. Uspěly, a tak si v pražských Vršovicích zřídil malý podnik. Nyní chce expandovat a druhou prodejnu rozšířit o posezení pro zákazníky. Pro vstup do galerie klikněte na první fotku.
 

Právě se děje

Další zprávy