V práci končíme nejčastěji po roce nebo šesti letech. Déle než 15 let vydrží pětina lidí

ČTK ČTK
10. 4. 2016 16:29
Tříměsíční zkušební doba často nestačí k tomu, aby obě strany přišly na to, zda jim spolupráce vyhovuje. Nejčastěji tak k ukončení pracovního poměru dochází po jednom roce, vyplývá z údajů statistiků. Druhou nejčastější dobou strávenou u zaměstnavatele je šest let, kdy je pro mnohé ten nejvyšší čas ke změně. Loajální pracovníci, kteří vydrží u jedné firmy i 25 let, jsou dnes již výjimkou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Češi nejčastěji zůstávají u jednoho zaměstnavatele rok a pak šest let, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu. Celou pětinu zaměstnaných Čechů tvoří ti, kteří mají jedno zaměstnání dlouhodobě.

Největší podíl lidí (10,75 procenta) pracuje v jedné firmě rok. Právě rok je podle portálu ideální dobou k tomu, aby si zaměstnavatel i zaměstnanec uvědomili, zda si vzájemně vyhovují. K tomu často nemusí stačit zkušební doba, která je stanovena ze zákona na tři měsíce.

Druhou nejčastější dobou strávenou u jednoho zaměstnavatele je šest let (10,64 procenta). Podle mnohých personalistů je právě kolem pěti let nejvyšší čas ke změně pozice. Ta může být buď v rámci firmy, nebo se nabízí změna zaměstnavatele. Pro firmy je to zpráva, že k udržení zaměstnance nestačí pouze propracovaný systém finančního ohodnocení, možnosti různých školení, ale musí nabídnout i kariérní postup.

"Motivace by měla pro zaměstnance začít už záhy po nástupu, jejich práce by měla být rozmanitá a bavit je. Vedle příjemných bonusů a benefitů mají lidé mít možnost profesního růstu," uvedla HR manažerka společnosti McDonald´s ČR Linda Ševčíková.

Skupina pracovníků zaměstnaných déle než 15 let tvoří 20 procent, sdělila mluvčí ČSÚ Petra Báčová. Takovými zaměstnanci jsou například sládci plzeňského pivovaru Gambrinus. "Většina našich zaměstnanců zde pracuje desítky let. Pivovarské vzdělání je základ, ale skutečné mistrovství dělají až léta praxe. Například průměrná doba, po kterou se naši sladovníci u nás věnují výrobě piva, je 25 let. Jsou tady ale i tací, kteří u nás vaří pivo už více než 40 let," uvedl sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek.

Podle portálu Profesia.cz mění nejčastěji práci lidé okolo 21 let věku a pak ve svých 26 letech. Jde většinou o čerstvé absolventy škol, kteří teprve hledají, která práce pro ně bude ta pravá. V tomto věku tak změní práci až polovina lidí.

Firmy podle portálu Profesia.cz u dlouhodobých zaměstnanců oceňují orientaci v oboru, znalosti profese a rytmů uvnitř firmy.

Doba zaměstnání u stejného zaměstnavatele Podíl zaměstnanců
do jednoho roku 7,67 %
1 rok 10,75 %
2 roky 8,69 %
3 roky 7,90 %
4 roky 6,44 %
5 - 6 let 10,64 %
7 - 8 let 9,46 %
9 - 10 let 7,17 %
11 - 12 let 5,43 %
13 - 14 let 5,10 %
15 - 16 let 3,87 %
17 - 18 let 3,65 %
19 - 20 let 2,96 %
21 - 30 let 6,32 %
31 a více let 3,19 %
neuvedeno 0,75 %

zdroj: ČSÚ

Má zákoník práce ukládat zaměstnavatelům povinnost předcházet stresu na pracovišti? Odborář Josef Středula o živnostník Bedřich Danda v duelu DVTV. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy