V plechovce s naloženými smrži byl i jedovatý ucháč, varuje inspekce. Finům nevadí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
14. 5. 2020 17:38
Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před otravou houbami. V plechovce s názvem Murklor se sterilovanými smrži objevila zaměnitelného jedovatého ucháče obecného, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
V plechovce s názvem Murklor se sterilovanými smrži se objevil jedovatý ucháč.
V plechovce s názvem Murklor se sterilovanými smrži se objevil jedovatý ucháč. | Foto: SZPI

Potravina byla vyrobená ve Švédsku a inspekce ji odebrala v prodejně Viking Haus v Rychnovské ulici v Praze.

Zatímco na originální etiketě je ve složení napsaný ucháč v latinském originále Gyromitra esculenta, na české přelepce, kterou si dělal prodejce podle SZPI sám, jsou napsaní ve složení smrži. Ti jsou latinsky přitom Morchella esculenta.

Analýza a odborné posouzení prokázalo, že skutečně jde o ucháče, který může laik zaměnit se smržem, houby jsou si velmi podobné. Prodejce tak musel okamžitě stáhnout potravinu z prodeje a inspekce s ním zahájí správní řízení o uložení sankce. Informaci také vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF a varuje spotřebitele před konzumací hub.

Jed tvoří skupina nestabilních sloučenin, které se například varem nebo sušením z větší části rozkládají, uvádí se v odborné literatuře. Za hlavní účinnou látku bývá považována látka gyromitrin, která se v těle rozkládá na vysoce toxický methylhydrazin.

Jed působí především na trávicí ústrojí a játra, některé příznaky se podobají otravě muchomůrkou zelenou. Otrava může být i smrtelná. Přesto se tento druh houby například ve Finsku na trzích prodává, kupující je však důrazně varován, že ji musí spařit a dlouho tepelně upravovat. V literatuře se však uvádí, že někdy nelze jed z houby odstranit zcela.

 

Právě se děje

Další zprávy