V Pekingu žije více miliardářů než v jakémkoli jiném městě, překonal i New York

ČTK ČTK
8. 4. 2021 11:17
V Pekingu nyní žije více dolarových miliardářů než v jakémkoli jiném městě na světě. Loni jich v čínské metropoli podle žebříčku časopisu Forbes přibylo 33, dohromady jich tak bylo už 100. Peking tedy těsně překonal New York, kde loni žilo 99 miliardářů a který žebříčku nejbohatších lidí Forbesu vládl sedm let.
Čínská vlajka vlaje v metropoli Pekingu.
Čínská vlajka vlaje v metropoli Pekingu. | Foto: Reuters

Podle webu BBC je za tím fakt, že se Čína dokázala rychle zotavit z nákazy covidem-19 a těží z růstu svých technologických firem a z růstu akciových trhů. Pokud by se ale majetek newyorských miliardářů sečetl, byl by o 80 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč) vyšší než majetek jejich čínských protějšků.

Nejbohatší osobou žijící v Číně byl v loňském roce zakladatel společnosti na sdílení krátkých videí TikTok a generální ředitel její mateřské firmy ByteDance Čang I-ming. Loni se jeho majetek zdvojnásobil na 35,6 miliardy dolarů. Nejbohatší Newyorčan, bývalý starosta města Michael Bloomberg, má 59 miliard dolarů, napsal Forbes.

Čína má v žebříčku za loňský rok 210 nových miliardářů, více než jakákoli jiná země. Polovina z nich přišla k penězům díky výrobě nebo vlastnictví technologických společností.

Loni se do žebříčku dostalo i nejvíce nových jmen. Forbes vypočetl, že ve světě přibývá každých 17 hodin jeden miliardář. Loni jich přibylo 493.

Nejvíce miliardářů - 724 - žije i nadále ve Spojených státech. Čína je ale dohání, za loňský rok jich Forbes v zemi napočítal 698. Titul nejbohatšího člověka na světě si už čtvrtý rok po sobě udržel zakladatel společnosti Amazon Jeff Bezos s majetkem 177 miliard USD.

Nejbohatším Čechem byl v loňském roce podnikatel Petr Kellner, který letos 27. března tragicky zahynul při nehodě na Aljašce. S majetkem za 17,5 miliardy dolarů se Kellner umístil na 110. místě žebříčku Forbesu. Česká republika má mezi dolarovými miliardáři největší zastoupení ze zemí střední a východní Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy