Boj o lounskou vagonku vrcholí: areál přebírá zbrojař Strnad, vedení nechá lidi doma

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
8. 7. 2019 14:09
Zaměstnanci vagonky Legios Loco nemusí chodit do pátku do práce. Sdělilo jim to v pondělí vedení společnosti poté, co managementu zamezila přístup do areálu insolvenční správkyně firmy Heavy Machinery Services (HMS) Petra Hýsková. Od HMS si Legios komplex doposud pronajímal. Pokračuje tak právní bitva o zadluženou vagonku, kterou skrze propletenec firem podle bývalých manažerů ovládá uprchlý podnikatel František Savov, podle jiných pak o ni usiluje průmyslová firma Czechoslovak Group. Právě jedné z její součástí nyní správkyně lounský areál pronajala.
Foto: ČTK

V areálu vagonky v Lounech v noci opět zasahovali policisté. Podle nich se jednalo o zatím blíže nespecifikovanou konfliktní situaci. Policie v areálu zasahovala už před týdnem. Podle neoficiálních informací tehdy skupina lidí chtěla zabránit insolvenční správkyni v inventarizaci majetku ve firmě.

Ředitel společnosti Legios Loco Petr Vlček řekl, že správkyně svým přístupem paralyzuje chod podniku a působí denně škody v řádech milionů korun. 

Společnost HMS, která je v konkurzu, firmě Legios Loco areál dosud pronajímala. Insolvenční správkyně dala Legiosu podle Vlčka v pátek 28. června výpověď bez udání výpovědní doby. V pondělí 1. července areál uzavřela.

"Znemožnili nám přístup do areálu, jak dělníkům tak managementu, nemůže dodělávat vozy, nemůže je prodávat, stojí tam hotové vozy, majetek zákazníků. Máme tam svůj majetek a zásoby na nedokončenou výrobu zhruba za 320 milionů korun, o kterých teď deset dní nevíme, co se s ním děje," řekl Vlček.

Právníci Legiosu se obrátili na soudy se stížnostmi a žádostí o předběžná opatření. "Věříme, že do pátku justice dá vědět. V pondělí jsme měli schůzku se zaměstnanci a oznámili jim, že mají zůstat do té doby doma, v pondělí se s nimi znovu sejdeme," uvedl ředitel, podle kterého vznikají firmě denně škody zhruba deset až 13 milionů korun.

Legios Loco zaměstnává v Lounech, Horním Slavkově a Nymburku zhruba 1200 lidí. V Lounech se výroba vagonů dokončuje. "Uvnitř máme plný barák našich kalkulací, účtů, výkresů, našeho know-how. Musíme chránit náš majetek, a nemůžeme se k němu dostat," uvedl Vlček. Hodnotu majetku v areálu v Lounech pouze v železe odhadl ředitel na 300 milionů korun.

Na 400 zaměstnanců Legiosu stálo před areálem minulé pondělí, v pondělí se opět někteří chtěli dostat dovnitř. "Pouští pouze lidi, které chtějí verbovat pro nového nájemce," uvedl Vlček.

Českobudějovický krajský soud koncem června znovu zamítl reorganizaci společnosti HMS, která má sídlo v Českých Velenicích na Jindřichohradecku. Soud zároveň na majetek firmy prohlásil konkurz a na 21. srpna svolal schůzi věřitelů.

Pronájem závodu získá jiný železniční výrobce

Insolvenční správkyně zároveň oznámila, že areál lounské vagonky bude nově využívat firma firma DAKO-CZ, jediný český výrobce brzdových systémů pro kolejová vozidla. Firma spadá pod Czechoslovak Group zbrojařů a průmyslníků Jaroslava a Michala Strnadových. Cílem operace je podle ní záchrana vagonky. DAKO-CZ počítá, že využije zaměstnance, kteří ve vagonce působí, řekl mluvčí DAKO-CZ Andrej Čírtek.

Podle Vlčka je však firma DAKO-CZ největší konkurencí Legiosu. "Naši právníci si myslí, že výpověď z nájmu je neplatná, je to útok na fungující společnost," řekl. Legios se obrátil na soud v Českých Budějovicích, který řeší úpadek firmy HMS, i na lounský soud.

"Po vyhlášení konkurzu jsem jednala v zájmu věřitelů, mezi kterými jsou i státní organizace, banky či dodavatelé, aby nedošlo k dalšímu snížení hodnoty HMS a aby byly maximálně uspokojeny všechny pohledávky. Stěžejní je, aby v areálu HMS zůstala zachována výroba tak, aby podnik i jeho zaměstnanci měli do budoucna perspektivu," uvedla Hýsková.

"Bohužel stejně jako v případě celého insolvenčního řízení firma Legios Loco nespolupracuje a naopak jedná obstrukčně tak, aby cíle konkurzu nebylo dosaženo," uvedla Hýsková. Zástupci Legios Loco to popírají a tvrdí, že insolvenční správkyně svým jednáním ohrožuje miliardový majetek firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy