Ostrava ukázala dva doubledeckery. Autobusy na stlačený plyn chce přilákat turisty

ČTK ČTK
10. 8. 2020 15:21
Dva doubledeckery, které chce Ostrava využívat jako turistické lákadlo, dorazily do Česka. Dvoupatrové autobusy na CNG pohon se nyní budou upravovat v závodu společnosti Scania v Paskově. Následně je převezme Dopravní podnik Ostrava (DPO), který se tak stane prvním městským dopravcem v Česku využívajícím dvoupodlažní autobusy na běžné lince. V pondělí to uvedla mluvčí DPO Karolína Hřivnáč Rycková.
Představení dvoupodlažních autobusů, které chce město Ostrava v budoucnosti využívat k turistickým účelům.
Představení dvoupodlažních autobusů, které chce město Ostrava v budoucnosti využívat k turistickým účelům. | Foto: ČTK

"Doubledeckery do plného provozu nasadíme na podzim. Budou jezdit o prázdninách, víkendech a českých i polských státních svátcích na lince mezi zoo a Dolní oblastí Vítkovice. Pro všední dny je budeme nasazovat i na jiných linkách nebo budou k dispozici i pro objednávkovou dopravu," uvedl ředitel DPO Daniel Morys.

Autobusy stály 28,6 milionu korun. Na výšku mají čtyři metry a na délku 12,3 metru. K sezení je v nich k dispozici 68 míst, 13 v dolním podlaží a 55 v horním podlaží. Autobusy mají klimatizované spodní podlaží, včetně stanoviště řidiče. Jejich součástí je i mechanická plošina pro invalidní vozík a wi-fi připojení v obou podlažích.

"Naše dvoupodlažní autobusy jsou jedinečné, navržené zcela podle ostravských požadavků. Jsou poháněny stlačeným zemním plynem CNG, takže nebudou tolik zatěžovat ovzduší a budou mít prvotřídní vybavení" uvedl Morys. Nyní se do vozidel bude instalovat palubní, odbavovací a kamerový systém.

Doubledeckery se měly v ostrém provozu objevit už v červenci. "Z důvodu pandemie koronaviru však čelila španělská pobočka Scanie odstávce provozu," uvedla mluvčí. Problémy mělo město už při výběrovém řízení, do něhož se dvakrát nepřihlásil žádný zájemce. Město totiž kvůli ekologizaci dopravy trvalo na tom, že chce mít autobusy s ekologickým pohonem.

Doubledecker, který je symbolem Londýna, chce město nasadit na přepravu mezi zoo a Dolní oblastí Vítkovice proto, že právě tyto dva cíle patří k největším lákadlům v Ostravě.

Video: Dražší jízdné v MHD a parkování v Praze? Návrh je zdražit o polovinu, říká Marvanová

Je třeba hledat úspory i v hospodaření dopravního podniku, zvažujeme zdražení jízdného o 50 procent a zdražení parkování, budeme o tom jednat. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy