V obchodech přibylo mražených ryb s množstvím vody. Inspekce se na ně zaměří

ČTK ČTK
19. 5. 2016 16:40
Za posledních šest měsíců jde podle inspekce o šest závažných zjištění. Řada výrobců přitom nahrazuje až 50 procent rybího masa vodou či jinými složkami a dopouští se klamání spotřebitele. Běžně se tyto ryby objevují i v nabídce velkých řetězců.
Šizená aljašská treska Aro.
Šizená aljašská treska Aro. | Foto: SZPI

Brno - V obchodech se podle zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) objevuje nezvykle velké množství mražených ryb, které obsahují výrazně více vody než deklarují výrobci na obalu. I proto se tomuto sortimentu hodlá inspekce věnovat v následujících měsících intenzivněji, řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

"Za posledních šest měsíců jde o šest závažných zjištění, což je nezvykle hodně. Řada výrobců nahrazuje až 50 procent rybího masa vodou či jinými složkami a dopouští se klamání spotřebitele. Běžně se tyto ryby objevují i v nabídce velkých řetězců," řekl Kopřiva.

K posledním zjištěním patří například tříkilové balení filet aljašské tresky v řetězci Makro. Čínský výrobce na obale uvedl, že hmotnost po odkapání vody je 2,4 kilogramu, ve skutečnosti byl obsah masa méně než 1,5 kila. "Tedy pouze 46,7 procenta," doplnil Kopřiva. Makro prodávalo také aljašskou tresku značky Aro od slovenského výrobce. Místo 80 procent masa obsahovala jen 70 procent.

Na webu Potraviny na pranýři lze nalézt i další klamavě označené mražené ryby, zpravidla z Číny, ale také z Vietnamu či Estonska. Většinou se jedná o tresku, v jednom případě o rybí prsty a o pangasia. Tři výrobky inspekce odebrala v Tesku.

Při podobných zjištěních nařizuje SZPI prodejci stáhnout výrobek z prodeje a také zahajuje správní řízení o uložení sankce.

 

Právě se děje

Další zprávy