V Německu zrušili stovky letů. Stávka se dotkne i spojů s Prahou

ČTK ČTK
10. 4. 2018 10:08
Jen na mnichovském letišti, které je po Frankfurtu druhé největší v Německu, dnes odpadlo 240 letů aerolinek Lufthansa. U dalších se očekává výrazné zpoždění.
V Německu zrušili stovky letů. Stávka se dotkne i spojů s Prahou | Video: Reuters

Berlín/Praha - Stovky letů dnes kvůli stávce zaměstnanců ve veřejném sektoru zrušila německá letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově, Kolíně nad Rýnem a Brémách. Výstražná stávka se dotkne i několika spojů s Prahou. Za vyšší platy se na řadě míst stávkuje také v pozemní dopravě nebo třeba ve školkách.

Největší evropský letecký dopravce Lufthansa zrušil přes 800 plánovaných letů, mezi nimi 58 dálkových. Stávka má dopady i na spojení s Českem: pražské letiště má pro dnešek nahlášeno zrušení šesti zpátečních letů, řekl mluvčí letiště Roman Pacvoň. Kvůli stávce byly odřeknuty tři spoje mezi Prahou a Frankfurtem, dva zpáteční lety do Mnichova a jeden do Kolína nad Rýnem.

Jen na mnichovském letišti, které je po Frankfurtu druhé největší v Německu, dnes odpadlo 240 letů aerolinek Lufthansa. U dalších se očekává výrazné zpoždění. Letiště v Kolíně nad Rýnem mezi 8. a 11. hodinou zřejmě neodbaví žádný z plánovaných 47 letů, protože zde v tuto dobu stávkují hasiči, bez nichž řádný provoz letiště není možný.

Dopady stávky za zvýšení platů pro přibližně 2,3 milionu zaměstnanců veřejného sektoru o šest procent budou ve Frankfurtu patrné celý den. Výstražná stávka začala brzy ráno a trvat má do 18. hodinou. Zapojili se do ní třeba zaměstnanci odbavení nebo bezpečnostní kontroly.

Lufthansa, která ve středu počítá s normálním provozem, stávku označila za nepřijatelnou. Podle společnosti dopadá především na její zákazníky, i když firma vůbec není součástí sporu o výši platů. Naopak šéf odborů Verdi Frank Bsirske ji považuje za důležitý signál zaměstnavatelům, s nimiž bude od neděle o výši platů znovu jednat.

V největší spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku pociťují lidé stávku i mimo letiště. Například v Kolíně nejezdí příměstská železnice. V dalších městech zase zůstaly zavřené školky. Stávka by ale mohla postihnout i některé nemocnice, městské správy nebo odvoz odpadu v závislosti na tom, kolik zaměstnanců se k ní nakonec přidá.

 

Právě se děje

Další zprávy