V Německu se hlásí rekordní počet daňových hříšníků

ČTK ČTK
18. 7. 2013 10:39
Pokud se Němci k podvodu přiznají dobrovolně a doplatí dluh, uniknou trestu
Foto: Thinkstock

Berlín - Za prvních šest měsíců tohoto roku se v Německu úřadům přihlásilo přes 14 500 daňových hříšníků.

Podle agentury DPA, která provedla anketu u všech šestnácti zemských ministerstev financí, se jedná o historický rekord. Svá tajná konta v zahraničí přiznalo téměř tolik Němců, kolik za celý rok 2012.

Odborníci to dávají do souvislosti s daňovou aférou prezidenta fotbalového Bayernu Mnichov Uliho Hoenesse nebo se ztroskotáním dohody se Švýcarskem o daňových únicích, která umožňovala anonymně se vykoupit z trestu za nepřiznaný majetek v cizině. Tuto smlouvu ale na konci loňského roku zablokovala německá levicová opozice.

Kde se lidé udávali nejvíce

Nejvíce oznámení eviduje bohatý jih Německa. V Bavorsku se jich objevilo 6635, čímž spolková země už nyní překonala množství za celý loňský rok. Ve vedlejším Bádensku-Württembersku se "udalo" 2360 lidí.

Více než tisíc případů hlásí také velké spolkové země na západě Německa, Severní Porýní - Vestfálsko, Dolní Sasko a Hesensko. V některých z nich dosáhl počet oznámení ve srovnání s loňskem až čtyřnásobku, poznamenala DPA.

Opačná situace panuje na bývalém komunistickém a výrazně chudším východě země, kde tamní zemská ministerstva financí zaznamenala jen jednotky nebo desítky případů nahlášení peněz schovaných v zahraničí. Výjimkou se stal Berlín, kde se přihlásilo 385 daňových hříšníků - pětkrát více než za celý rok 2012.

V Německu přitom platí pravidlo, že pokud se daňoví hříšníci dobrovolně přihlásí a doplatí všechny dlužné částky, mohou vyjít ze svého přečinu beztrestně.

 

Právě se děje

Další zprávy