V nákupu sídla Úřadu práce byla řada chyb, zjistil NKÚ

ČTK ČTK
25. 10. 2014 13:41
Zda s výsledky prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu souvisí včerejší odvolání ředitelky Úřadu práce Marie Bílkové, zatím není jasné.
Nejvyšší kontrolní úřad
Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: Martin Svozílek/Economia

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) našel v nákupu sídla Úřadu práce ČR (ÚP) za 299 milionů korun řadu chyb. Pracovní úřad prý dokonce uvedl nepravdivé údaje. Informoval o tom server Česká justice.

Zda to bylo důvodem pátečního odvolání šéfky ÚP Marie Bílkové, není jasné. Bílková řekla České televizi, že výsledky kontroly nedokládají porušení žádných předpisů.

Odvolání šéfky ÚP, které překvapilo opozici i koalici, ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD) zdůvodnila rozdílným pohledem na směřování úřadu.

Bylo nové sídlo potřeba?

Nákup budovy na pražské Letné za téměř tři sta milionů korun schválila loni přechodná úřednická vláda premiéra Jiřího Rusnoka v demisi. Vysloužila si tím kritiku, mimo jiné proto, že prodejce budovy, firma Alkatria, získala objekt od vydavatelství Economia jen za 140 milionů.

Prověrka NKÚ podle České justice ukázala například, že ÚP uvedl v žádosti o evropskou dotaci, která pokrývá čtyři pětiny nákladů na koupi, nepravdivé údaje o kancelářské ploše i celkové výměře budovy.

Úřad také podle kontrolorů přesvědčivě nezdůvodnil nutnost pořízení nového sídla.

"ÚP sice uvedl předpokládané hodnoty k navýšení počtu zaměstnanců, ale sám v písemné informaci pro NKÚ upozornil na velice nízkou vypovídací hodnotu těchto údajů, která pramení z toho, že ÚP nemá k dispozici počítačový personální systém," stojí podle serveru v kontrolním protokolu.

"Doložené údaje k navýšení počtu zaměstnanců proto mohou být jen stěží objektivním údajem o reálné potřebě optimální kapacity nově pořízené budovy," píše NKÚ.

Odvolaná ředitelka pochybení popírá

Kontrolní protokol byl dokončen v polovině srpna. ÚP proti němu v září podal námitky, které však kontrolní úřad 6. října ve většině podstatných bodů odmítl. Bývalá ředitelka ÚP Bílková pochybení popírá.

"V závěrečné verzi protokolu, který jsem samozřejmě viděla, není ohledně nákupu budovy žádné zjištění, které by znamenalo porušení nějakého právního předpisu ze strany Úřadu práce," řekla České televizi. Mluvčí pracovního úřadu Kateřina Beránková nechtěla závěry NKÚ komentovat, protože ještě nebyla vypracována závěrečná zpráva, píše Česká justice.

Ministryně Marksová uvedla, že případ koupě sídla ÚP dotváří obrázek, který má o Bílkové již dlouho. "O tom nákupu víme, že tam byl problém. Nicméně to doteď nemám oficiálně a paní Bílková se vždy hájila dvěma znaleckými posudky," řekla ČT.

Na nákup podalo stížnost sdružení Holešovice sobě ve spolupráci se sdružením právníků Frank Bold, podle kterých byly koupí budovy porušeny principy přiměřenosti, hospodárnosti a transparentnosti. Transakci kvůli stížnosti prověřili úředníci spravující příslušný dotační program, ale podle médií pochybení neobjevili. Sdružení Holešovice sobě kvůli obchodu také podalo trestní oznámení.

 

Právě se děje

Další zprávy