V Maďarsku po zrušení cenového stropu pohonných hmot výrazně zdražil benzin i nafta

ČTK ČTK
7. 12. 2022 20:21
Pohonné hmoty na čerpacích stanicích v Maďarsku po úterním zrušení cenového stropu výrazně zdražily. Maďarská ropná společnost MOL ve středu doporučila prodávat litr benzinu za 641 forintů, tedy za téměř 38 korun a litr nafty za 699 forintů, v přepočtu přes 41 korun. Podle maďarských médií však ve středu byly ceny na některých čerpacích stanicích ještě vyšší.
Čerpací stanice společnosti MOL.
Čerpací stanice společnosti MOL. | Foto: MOL

Zrušení cenového stropu vláda oznámila v úterý pozdě večer. Přikročila k němu na návrh společnosti MOL, která již dříve varovala, že situace kolem zásobování pohonnými hmotami v Maďarsku je kritická.

Zahraniční podniky po loňském zavedení cenového stropu omezily dodávky paliv do Maďarska, v poslední době situaci podle firmy MOL navíc zkomplikovaly snahy lidí vytvářet si zásoby pohonných hmot. "MOL je na konci svých sil," prohlásil v úterý generální ředitel Zsolt Hernádi.

Podle maďarských médií  benzin na některých čerpacích stanicích stál kolem 700 forintů, v přepočtu přes 41 korun, za litr a nafta dokonce více než 800 forintů, tedy přes 47 korun, za litr. Maďarská vláda zavedla strop 480 forintů za litr loni v listopadu.

Později cenový strop zrušila pro automobily se zahraniční poznávací značkou a následně jeho platnost omezila na automobily v osobním vlastnictví, zemědělská vozidla a vozy taxislužby.

Zrušení cenového stropu oznámil šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás, který krok spojil se sankcemi Evropské unie týkajícími se ruské ropy. "Zavedení sankcí způsobilo výrazné problémy se zásobováním Maďarska energetickými surovinami," uvedl šéf kabinetu maďarského konzervativního premiéra Viktora Orbána.

Zrušení cenového stropu u pohonných hmot se zřejmě odrazí ve vývoji maďarské inflace. Ta se v říjnu vyšplhala na 21,1 procenta, tedy na nejvyšší úroveň v zemích Visegrádské skupiny, kam patří ještě Česko, Slovensko a Polsko.

Video: Maďarsko doplácí na Orbánovu strategii. Lidem to ale nedochází, říká maďarský novinář (7. 12. 2022)

Orbánova strategie vyjednat Maďarsku výjimku na ruský plyn ho dohnala. Nakupujeme za vyšší ceny, než jaké jsou na burze. Maďaři si to ale neuvědomují. | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy