V Evropě stávkují piloti. Nepoletí na trase Praha-Paříž

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 15. 9. 2014 12:58
Ve Francii nechtějí nízkonákladovou sestru Air France, v Německu zase chtějí lepší podmínky pro odchod do důchodu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Paříž/Berlín/Praha - Piloti letecké společnosti Air France zahájili stávku na protest proti plánovanému přesunu pracovních míst a další činnosti do svých nízkonákladových aerolinek, aby tak firma držela lépe krok s konkurencí. Na zemi zůstala nejméně polovina letadel francouzkých aerolinek. Protest pilotů, který může trvat týden, by pro ně mohl být nejvážnější takovou událostí za posledních 16 let. Stávka se dotkne i pražského letiště.

Zrušený je dnešní večerní přílet z Paříže a odlet do francouzské metropole a rovněž úterní pár spojů mezi Prahou a Paříží. V úterý bude dále zrušen jeden pár spojů z Prahy do Marseille, řekla ČTK mluvčí pražského letiště Eva Krejčí.

Odbory nesouhlasí s plánem na rozšíření nízkonákladové dceřiné firmy Transavia. Pod touto značkou chce Air France otevřít nové základny v Evropě, a vzít si tak část podílu na trhu od jiných nízkonákladových aerolinek a konkurenčních společností z Blízkého východu.

Francouzská firma tak kráčí ve šlépějích svého německého rivala Lufthansa, který rozšiřuje finančně úspornější služby prostřednictvím nízkonákladové dceřiné firmy Eurowings. Obě aerolinky ale ve snahách o nižší náklady naráží na odbory. Na úterý vyhlásili stávku i piloti Lufthansy.

60 procent pilotů stávkuje

SNPL, hlavní odborový svaz pilotů v Air France, vyzval ke stávce od 15. do 22. září. Další dva odbory SPAF a Alter chtějí, aby stávka trvala do čtvrtka. Podle jednoho z odborů by se akce mohla dotknout i osmi letadel z deseti.

Jednání s vedením aerolinek přitom v neděli průlom nepřinesla. "Zadrhla se," řekl podle AFP šéf SNPL Jean-Louis Barber.

Air France odhadly, že první den stávky budou moci zajistit 48 procent letů. Do akce se podle nich rozhodlo zapojit 60 procent pilotů. Aerolinky, které klientům poslaly 65 tisíc textových zpráv, cestujícím s letenkou na inkriminované dny stávky doporučily změnit se bezplatně datum odletu, nebo požádat o náhradu, pokud se let rozhodnou zrušit.

Na pařížských letištích Charlese de Gaulle, Orly a Roissy dnes před přepážkami Air France čekaly skupiny lidí, aby se pokusili si letenku vyměnit.

"Už mám dost toho, jak často se ve Francii stávkuje, vždycky je problém, když se člověk vrací do země," sdělil podle AFP jeden z cestujících, jemuž zrušili let domů do Lyonu.

Akcie francouzsko-nizozemské letecké společnosti Air France-KLM, jejíž je Air France součástí, dopoledne klesly o více než tři procenta. Air France-KLM je za Lufthansou druhým největším leteckým přepravcem podle příjmů v Evropě.

Stávkují také piloti Lufthansy. Za důchody

Stávku na úterý 16. září vyhlásili i piloti největších německých aerolinek Lufthansa. Jejich protestní akce potrvá od 09:00 do 17:00 SELČ a podle odborového svazu Vereinigung Cockpit by měla postihnout dálkové lety, které odlétají z Frankfurtu nad Mohanem. Vedení Lufthansy zatím na vyhlášení stávky nereagovalo.

Není jasné, zda se stávka nějak dotkne leteckého spojení mezi Německem a Českem. Před deseti dny bylo kvůli stávce pilotů Lufthansy několik spojů mezi Prahou a Frankfurtem zrušeno, tehdy ale svaz VC vyhlásil stávku při letech na krátkou a střední vzdálenost.

Lufthansa dnes na svých internetových stránkách oznámila, že lety na krátkou a střední vzdálenost by stávka nijak zasáhnout neměla. Cestujícím na dálkových trasách aerolinky doporučují, aby si zdarma přeložili letenku na jiný den. Umožňují také bezplatně letenku zrušit.

Mluvčí svazu VC Jörg Handwer v televizi prohlásil, že ačkoli protestní akce potrvá osm hodin, nebude mít výrazně větší dopady než předchozí šestihodinové stávky pilotů Lufthansy. "Není to nijak drastické. Období je sice dlouhé, ale je v něm relativně málo letů na dlouhých trasách," tvrdil Handwerg v televizi N24.

"Chceme si touto stávkou vydobýt novou kolektivní smlouvu o důchodovém programu," popsal Handwerg příčiny protestu. "Jsme nuceni k tomuto opatření, protože nám vedení Lufthansy zatím nepředložilo žádnou kompromisní nabídku," doplnil. Stávku je podle něj ještě možné odvrátit, pokud aerolinky přistoupí na požadavky pilotů.

Stávku je podle něj ještě možné odvrátit, pokud aerolinky přistoupí na požadavky pilotů. "Zatím ale neudělala Lufthansa žádný vstřícný krok. Nekonaly se žádné rozhovory, vedení společnosti se pouze v posledních dnech snažilo obrátit veřejnost proti nám," řekl Handwerg.

Vedení aerolinek ale odmítá tvrzení, že není ochotno jednat. "Dnes jsme se chystali předložit pilotům konkrétní nabídku kolektivní smlouvy a odborový svaz Vereinigung Cockpit to ví," řekla mluvčí Lufthansy Barbara Schädlerová. "Je pozoruhodné, že odbory vyhlásí stávku právě v takovém okamžiku," doplnila.

Piloti Lufthansy uspořádali v posledních týdnech několik stávek kvůli dlouhodobému sporu s vedením aerolinek o důchodový program. Podle dosavadního ustanovení kolektivní smlouvy mohou piloti odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než budou mít nárok na starobní důchod.

Lufthansa chce hranici pro odchod do důchodu posunout, zdůvodňuje to tím, že si ve vysoce konkurenčním prostředí letecké dopravy nemůže dovolit udržet program v současné podobě.

 

Právě se děje

Další zprávy