V Dukovanech spustili štěpnou reakci. Odstávka druhého bloku skončila o šest dní dříve

ČTK ČTK
30. 4. 2018 11:02
Elektřinu do sítě by měl blok začít dodávat v polovině týdne. Plánovaná odstávka druhého bloku se oproti plánu zkrátila o šest dnů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Dukovany - Jaderná elektrárna Dukovany začala dnes ráno zprovozňovat druhý blok odstavený 9. března. Štěpná reakce byla spuštěna v 7:00. Oproti původním plánům se odstávka zkrátí o šest dnů.

Elektřinu do sítě by měl blok začít dodávat v polovině týdne, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Zároveň uvedl, že začala příprava na obnovení provozu třetího bloku odstaveného 22. dubna.

V průběhu plánované odstávky druhého bloku energetici vyměnili pětinu paliva v reaktoru, instalovali nové třetí čerpadlo chlazení bazénu skladování použitého paliva, vyměnili části elektrorozvaděčů a provedli rozsáhlé kontroly zařízení, uvedl Bezděk.

Nejnáročnější byla podle něj výměna podružných rozvaděčů. Do roku 2022 musí být vyměněny ve všech blocích. Celková hodnota výměny je 420 milionů korun.Výkon tohoto reaktorového bloku začali pracovníci elektrárny snižovat 9. března v poledne. Dodávky elektřiny do sítě byly přerušeny ve stejný den v 17:00.

Důvodem odstávky třetího bloku byla kontrola zařízení sekundární části potrubí parogenerátoru. "Kontroly se technikům podařilo během uplynulého víkendu dokončit," uvedl Bezděk. Energetici se nyní připravují na odstávku spojenou s výměnou paliva na prvním výrobním bloku. Začne v polovině května.

Elektrárna s instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Loni vyrobila 11,9 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Od svého zprovoznění v roce 1985 dodala téměř 422 TWh elektrického proudu, což odpovídá sedmileté spotřebě celé České republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy