Do Družby se znovu dostala znečištěná ropa. V úseku z Běloruska do Polska byl chlorid

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 6. 2019 18:57
V části ropovodu Družba vedoucí z Běloruska do Polska byla ve středu zjištěna nová kontaminace ropy organickými chloridy. Oznámil to podle zpravodajského serveru RBC ruský provozovatel ropovodů Transněfť. Dodávky ropy byly v tomto úseku ve středu večer přerušeny, k jejich obnovení došlo ve čtvrtek ráno, píše RBC.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Čtvrteční měření následně ukázalo, že znečištění se vrátilo pod stanovený limit. Proto mohly být dodávky ropy obnoveny. O obnovení dodávek podle Transněfti rozhodla polská strana, píše RBC.

Chlorid se používá k usnadnění těžby. Před transportem je ale třeba tuto látku od ropy oddělit, protože může poškodit rafinerie. Podle RBC vzorek odebraný 19. června odpoledne ukázal překročení normy na úrovni 60 ppm (částic na milion), a proto byla přerušena přeprava ropy polským úsekem ropovodu. Obnovena byla ve čtvrtek ráno okolo osmé hodiny, protože další vzorek vykazoval již jen 4 ppm. Server dodal, že ruská norma připouští koncentraci sloučenin organických chloridů v ropě do 10 ppm, zatímco většina evropských a amerických rafinerií za normální považuje úroveň 1-1,5 ppm.

Pravděpodobnou příčinou krátkodobého zvýšení koncentrace organických chloridů bylo podle serveru RBC automatické spuštění systému ředění na běloruské přečerpávací stanici.

Polský provozovatel ropovodu PERN ujistil, že dodávky ropy pro jeho klienty nejsou ohroženy. Incident podle běloruské strany vznikl v důsledku přepojování dalších částí infrastruktury.

Ropovod vedoucí z Ruska se v Bělorusku rozděluje na dvě větve. Severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.

Na konci dubna se do ropovodu Družba dostala ropa znečištěná organickými chloridy, které mohou poškodit rafinerie. Země napojené na Družbu proto dovoz prostřednictvím tohoto ropovodu dočasně zastavily. Do České republiky byl dovoz obnoven koncem května.

Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr ve čtvrtek uvedl, že průběžné analýzy ropy na ukrajinsko-slovenských a slovensko-českých hranicích potvrzují, že do rafinerie v Litvínově i do státních rezerv stále proudí ropovodem Družba kvalitní ropa.

"V současné chvíli nemáme žádné informace o nové kontaminaci v jižní části ropovodu Družba. Situaci neustále monitorujeme a jsme ve spojení s petrochemickou společností Unipetrol a státním provozovatelem ropovodů Mero," uvedl Švagr. Informace o horší kvalitě suroviny nemá ani společnost Mero, ani ministerstvo průmyslu.

Do rafinerie Unipetrolu v Litvínově tekla od 1. května ropa ze státních rezerv. Švagr už dříve řekl, že ze státních hmotných rezerv Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, tedy V4, byly během měsíce poskytnuty asi dva miliony tun ropy. Unipetrol už začal zásoby státu vracet.

 

Právě se děje

Další zprávy