V Dobrovízi začal růst sklad pro Amazon, o dalším se jedná

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
12. 9. 2014 13:23
Amazon by mohl do Středočeského kraje přivést i další investory, myslí si politici i zástupce firmy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Profimédia

Dobrovíz (u Prahy) - V Dobrovízi u Prahy oficiálně začala stavba skladu pro americký internetový obchod Amazon. Hotovo by mělo být do konce července příštího roku.

V hale o plánované ploše 95 tisíc metrů čtverečních najde práci až 2000 stálých zaměstnanců.  Do tří let od otevření distribučního centra by mělo vzniknout i dalších 3000 sezónních míst.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka vláda nadále s Amazonem jedná kvůli stavbě druhého distribučního centra, které původně mělo být v Brně, ale kvůli průtahům ohledně územního plánu developer od záměru ustoupil. Řekl to novinářům při slavnostním zahájení stavebních prací. Zemní práce začaly v Dobrovízi už v červenci.

Výstavba skladu pro Amazon v Dobrovízi byla oficiálně zahájena.
Výstavba skladu pro Amazon v Dobrovízi byla oficiálně zahájena. | Foto: Vojtěch Marek

Přijdou další investoři

Vláda nyní nabízí Amazonu jako alternativu za původně plánované Brno místa, kde je nízká zaměstnanost, ale zároveň mají dobrou logistickou dostupnost. „Bude mezi tím muset být kompromis,“ uvedl Mládek, který nechtěl nabízené lokality blíže specifikovat.

Ministr konstatoval, že by projekt Amazonu v Dobrovízi měl zvýšit konkurenceschopnost Středočeského kraje. "Věřím, že Amazon inspiruje další významné investory," dodal Mládek.

„Tento projekt ukáže rostoucí význam České republiky ve střední Evropě i ve světě,“ řekl šéf Amazonu pro oblast Evropy Tim Collins.

„Věřím tomu, že agenturní pracovníci budou v Amazonu pracovat jen v nezbytně nutném počtu a většinu pracujících budou tvořit stálí zaměstnanci z našeho regionu,“ přispěl také hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

Příští týden hejtman absolvuje cestu s prezidentem Milošem Zemanem do Číny, kde se bude snažit získat další investory pro středočeský region. Ti už přislíbili rozšíření továrny na televize v Nymburce. Kraj už má vytipované průmyslové zóny i nevyužitá území, které nabídne investorům jako vhodné k oživení.

Amazon musí investovat do obce a okolí

Centrum v Dobrovízi se stane jedním z klíčových v rámci evropské sítě Amazonu. Budova bude největší průmyslovou nemovitostí určenou k pronájmu v České republice. Bude to již druhá budova společnosti Amazon v Dobrovízi, minulý rok zde otevřela centrum vráceného zboží.

Developer v červnu podepsal smlouvy o spolupráci s obcí Dobrovíz i místním občanským sdružením. Místní tak dostanou různé benefity, například půl milionu korun ročně pro děti a seniory, protihlukové stěny i bezpečnější silnice.

Smlouva mezi obcí a developerem obsahuje závazky developera, například vybudování obchvatu nejpozději do konce roku 2015, modernizaci obecní čistírny odpadních vod a každoroční příspěvek obci milion korun. Celkem zahrnuje investice za 100 milionů korun.

Amazon je největším a jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos firmu založil v roce 1994 a stále ji vede. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a nyní zaměstnává po celém světě 97 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy