Objevili jsme covid-19 v kuřecích křídlech, hlásí Čína. Přenos na lidi se neprokázal

Kuni Nguyenová Kuni Nguyenová
14. 8. 2020 10:02
Čínská vláda varovala obyvatele před nákupem trvanlivých potravin z dovozu. Tamní inspekce totiž během kontroly nalezla mražená kuřecí křídla z Brazílie s pozitivním testem na koronavirus, informovala agentura Bloomberg. Podle české potravinářské inspekce se však přenos viru covid-19 na člověka zatím nikde ve světě neprokázal.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Škoda

V čínském městě Šen-čen inspekce kontrolovala zmražené potraviny, mezi nimiž byla i kuřecí křídla z Brazílie. Koronavirus se objevil ve vzorku odebraném z povrchu masa. Podle registračního čísla kuře pocházelo z farmy Aurora Alimentos v brazilské Santa Catarině. 

Úřady vzápětí nechaly otestovat i lidi, kteří přišli s mraženými křídly do styku, výsledky byly ve všech případech negativní. Přesto však vydaly oficiální varování před nákupem dovážených zmrazených potravin či ryb a mořských plodů.

Koronavirus v potravinách jsme neobjevili, uklidňuje česká inspekce

Potenciální šíření koronaviru v potravinách by znamenalo významný zásah do mezinárodního obchodu, znejistilo by i řadu nakupujících. České úřady však před panikou uklidňují. Zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) tvrdí, že není důvod k obavám. Opírají se tak o informace Evropské agentury pro bezpečnost potravin (EFSA), která se zabývá riziky souvisejícími s potravinami.

"EFSA opakovaně konstatovala, že neexistuje prokázaný případ přenosu koronaviru z potraviny na člověka," vysvětluje pro Aktuálně.cz tiskový mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Zároveň dodává, že žádné kontroly přítomnost covidu-19 u potravin v Česku zatím neprokázaly. "SZPI nechala před několika měsíci experimentálně odebrat několik vzorků nebaleného pečiva a vyhodnotit je na případnou přítomnost koronaviru. U všech testovaných vzorků byl výsledek negativní - přítomnost koronaviru nebyla prokázána," říká Kopřiva.

V Číně nalezli stopy koronaviru i u jiných dovážených potravin. Test potvrdil covid-19 u tří vzorků balení zmrazených mořských plodů. Inspekce je nalezla ve městě Jen-tchaj ležícím v severní provincii Šan-tun. Čínská státní televize zároveň ve středu informovala, že dodávka pozitivně testovaného balení mražených krevet dorazila také do restaurace ve městě Wu-čchu v čínské provincii An-chuej.

 

Právě se děje

Další zprávy