V Ratíškovicích vyrobili stotunový unikát. Stroj na těžbu soli odveze do Ruska deset kamionů

Petr Zenkner Petr Zenkner
20. 2. 2018 11:53
T Machinery se dodávkou stroje zařadila mezi zhruba pět firem na světě, které podobný typ strojů vyrábějí.
V Ratíškovicích vyrobili stotunový unikátní stroj na těžbu soli | Video: Národní technické muzeum, Bc. Martin přibil

Ratíškovice - Firma T Machinery z Ratíškovic na Hodonínsku vyrobila přes sto tun vážící stroj na hlubinnou těžbu draselné soli. Jeho kupcem je ruská těžební společnost Uralkali. Stroj se šesti motory dokáže vyrubat až osm tun soli za minutu, což znamená postup 30 centimetrů za minutu.

Zařízení za 60 milionů korun by mohlo být funkční už na jaře. Stroj vysoký tři metry a široký více než pět metrů se teď rozebere a deset kamionů ho po částech přepraví do hornického města Berezinki v Permské oblasti.

T Machinery se dodávkou stroje zařadila mezi zhruba pět firem na světě, které podobný typ strojů vyrábějí. V Česku jde zatím o unikát. Nová kapitola je to i pro ratíškovickou strojírenskou firmu, která se dosud specializovala na zařízení pro těžbu uhlí.

Od návrhu až po realizaci trvala zakázka pro Uralkali dva a půl roku. "Když se prototyp osvědčí, může ruský těžař následně odebírat až pět dalších strojů ročně," řekl Karol Šmehil z obchodního oddělení společnosti T Machinery.

Uralkali je jedním z největších světových producentů draselné soli, které se také jinak říká potaš. Používá se jako hnojivo nebo vstupní surovina pro chemický průmysl, ale i ve sklářství, papírenství a textilním průmyslu. Na světovém trhu má Uralkali podíl kolem jedné pětiny. Do roku 2020 chce firma zvýšit těžbu na 14,4 milionu tun draselné soli ročně.

Razící stroj.
Razící stroj. | Foto: T Machinery a. s.

T Machinery vyváží hlavně do Ruska a na Ukrajinu, kam dodává asi deset těžebních strojů ročně. V obou zemích má i vlastní servisní centra, což představuje další zdroj příjmů.

Loni měla firma obrat 483 milionů korun. V tomto roce plánuje tržby přes 700 milionů korun. Přispěje k tomu třeba zakázka v Kazachstánu, kam T Machinery na jaře dodá ocelárnám ArcelorMittal dobývací kombajn.

Již v lednu prodala firma na Ukrajině stroj za skoro dva miliony eur. Před několika lety měla T Machinery tržby přes miliardu korun. Po roce 2013 ale přišel pokles po vypuknutí konfliktu na Ukrajině a vyhlášení ekonomických sankcí proti Rusku.

Podívejte se do hornického města Berezinki, kam směřuje český stroj:

Město Berezniki na Urale bylo postavené na dole na potaš. A pomalu se propadá. Velké jímky se objevují znenadání a potápějí a trhají domy a stavby. | Video: Rádio Svobodná Evropa
 

Právě se děje

Další zprávy