Do Česka míří "méně škodlivé cigarety". Tabák se v nich jen zahřívá

ČTK ČTK
28. 4. 2017 13:55
Ve výrobku iQOS tabák nehoří a místo kouře vdechují uživatelé aerosol. Proti klasické cigaretě tak podle firmy obsahuje jen zhruba desetinu škodlivin.
iQOS
iQOS | Foto: Philip Morris

Praha - Tabáková společnost Philip Morris začne ve druhé polovině letošního roku v České republice distribuovat výrobky iQOS, ve kterých se na rozdíl od cigaret tabák jen zahřívá. Označuje je za produkty se sníženým rizikem, protože podle společnosti mají proti cigaretám menší zdravotní škodlivost.

Firma to píše v materiálech, které poskytla ČTK. Informaci o ceně produktů, do jejichž vývoje firma světově investovala od roku 2008 přes tři miliardy dolarů, společnost neuvedla.

"Podali jsme kompetentním úřadům povinné oznámení podle současných zákonů," uvedl předseda představenstva společnosti Árpád Könye.

"Tabák v cigaretách hoří při teplotách vyšších než 600 stupňů Celsia. Při těchto vysokých teplotách tabák shoří na popel a vytváří se kouř, který obsahuje několik tisíc látek včetně vysokých koncentrací škodlivin, které jsou všeobecně považovány za nejpravděpodobnější příčinu onemocnění souvisejících s kouření," uvádí společnost.

V iQOS tabák nehoří a místo kouře vdechují uživatelé aerosol. Škodlivin proti klasickým výrobkům by podle firmy tak měla být zhruba desetina. Ve směsi ale je nadále nikotin, který způsobuje závislost na cigaretách.

Výrobek se skládá z několika částí. V tyčince, která se vkládá do držáku, který elektronicky tabák zahřeje, je lisovaná tabáková vložka. Další částí je nabíječka, kterou se držák nabíjí po každém použití. Ta dokáže držák nabít dvacetkrát, poté se musí dobít.

Společnost začala výrobky prodávat na konci roku 2014 v Japonsku a v Itálii. Nyní jsou na více než 20 trzích, na konci letošního roku by podle plánů společnosti měly být k dostání v 35 státech. Světově přešlo na iQOS z cigaret 1,8 milionu kuřáků, tvrdí firma.

Konkurence se snaží vyvinout své alternativy méně škodlivého kouření. Například Japan Tobacco International (JTI) začala v Japonsku prodávat výrobek Ploom Tech.

 

Právě se děje

Další zprávy