V Česku rostou mzdy uměle, tlak zvyšuje nedostatek lidí. Jinak ale studie Česko chválí

Alice Stejskalová ČTK Alice Stejskalová, ČTK
22. 9. 2016 13:44
Poptávka po zaměstnancích v Česku stoupá, přes 60 procent nabídky ale tvoří nekvalifikovaná pracovní síla, říká studie Global Skills Index 2016. Mzdy v Česku rostou, ale stále podle studie nejsou konkurenční s většinou evropských ekonomik.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Filip Jandourek

Praha – Pracovní trh v Česku je sice stabilní, musí však čelit problému s nedostatkem specialistů a odborníků. Vyplývá to ze závěrů studie Global Skills Index 2016, v níž společnost Hays srovnává vývoj pracovních trhů ve 33 zemích světa.

Tlak na růst mezd v souvislosti s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců v Česku roste. Mzdy zde ale letos rostou v průměru proti loňsku jen do pěti procent. Poptávka po zaměstnancích v Česku stoupá, přes 60 procent nabídky ale tvoří nekvalifikovaná pracovní síla.

"V souvislosti s nedostatkem talentů vzrůstá tlak na mzdy, to platí i pro ČR, kde však nárůst není veliký a drží se do pěti procent," řekl dnes novinářům ředitel Hays pro ČR Ladislav Kučera. Česko se podle něj dále potýká s nedostatkem talentů, specialistů a odborníků. Mzdy zde proto uměle rostou, ale nejsou stále konkurenční s většinou evropských ekonomik, dodal.

Nejhůře Česko dopadlo při hodnocení flexibility vzdělávacího systému. Současné školství podle studie nedokáže vyhovět potřebám pracovního trhu a zároveň je neschopné vyprodukovat ty absolventy, po nichž je vysoká poptávka. Tedy zejména techniky, informatiky. Zároveň podle Kučery dělá čerstvým absolventům potíž aktivní používání cizích jazyků, a to i v případě angličtiny. Česko ale není jedinou zemí, kterou studie v této oblasti kritizuje. Podobné problémy podle ní mají i v Maďarsku, Švédsku čí ve Spojených arabských emirátech.

"Na základě trendů, které pozorujeme v uplynulých pěti letech, doporučujeme využít migraci kvalifikovaných osob ke zmírnění stále rostoucího nedostatku požadovaných schopností," uvedl Kučera. S problémem nedostatku talentů by mohly pomoci také investice do robotiky a automatizace. V této oblasti však Česko zaostává a zatím stojí mimo zájem investorů v moderním průmyslu 4.0 či takzvaném internetu věcí.

Naopak je podle studie v Česku málo restrikcí a je zde dobré propojení vládních nařízení s pracovním trhem. Situace na pracovním trhu je příznivá především pro uchazeče o práci, kteří si mohou vyjednat dobré pracovní podmínky.

I přes Brexit ve Velké Británii, nejistotu ohledně voleb ve Spojených státech a zpomalení rozvíjejících se trhů se světová ekonomika trvale zotavuje. Po celém světě se tak podle studie zvyšuje poptávka po kvalifikované pracovní síle. Zaměstnavatelé současně mají stále větší problémy kvalifikované zaměstnance najít. České problémy tak nejsou ve světě ojedinělé.

Celkově se Česko v žebříčku umístilo dobře, podmínky na pracovním trhu tu jsou šesté nejlepší ze všech 33 zkoumaných zemí. Stejně dobře na tom jsou podle studie v Chile a Singapuru.

Žebříček zemí – čím nižší hodnota (škála 0-10), tím lépe

Země 2016 2015
1. Belgie 3,4 3,7
2. Čína 4,3 4,7
3. Švýcarsko 4,3 4,6
4. Itálie 4,4 4
5. Hong Kong 4,5 4,5
6. Chile 4,7 4,8
6. Česko 4,7 4,9
6. Singapur 4,7 4,7
9. Indie 4,8 5
9. Polsko 4,8 4,9
9. Spojené arabské emiráty 4,8 4,8
...
14. Rakousko 5,2 5,1
...
18. Francie 5,5 5,3
...
23. Rusko 5,9 6
...
28. Německo 6,3 6,4
...
32. USA 6,6 6,9
...
33. Švédsko 6,8 6,7

Zdroj: Global Skills Index 2016

 

Právě se děje

Další zprávy