V Česku přibyde čínských turistů. Startuje přímá letecká linka mezi Prahou a Pekingem

Ondřej Macka
23. 9. 2015 6:29
Ve středu vzlétnou první letadla čínské společnosti Hainan Airlines na přímé lince Praha-Peking. Novinka přiláká do České republiky více turistů i obchodních delegací. Většina čínských turistů navštíví Česko individuálně. Stále častěji si pro cestování půjčují auta. Vyššímu zájmu turistů pomáhá i čínská romantická komedie Jen my víme kde, která se natáčela v českých lokacích.
Foto: Reuters

Praha - Nová letecká linka Praha−Peking čínského dopravce Hainan Airlines se zpáteční letenkou za necelých deset tisíc korun podpoří stále rostoucí zájem turistů z nejlidnatější země světa o Českou republiku.

"V Číně je o dovolenou v Evropě tradičně velký zájem. A lidé se začínají zajímat i o méně známá místa, než je třeba Paříž," vysvětluje Kuan Šeng, majitel cestovní kanceláře Wings Travel, která se na dovolené pro Číňany v regionu střední Evropy specializuje.

"Dnes letí lidé raději do Vídně nebo Mnichova, aby se vyhnuli nepříjemným přestupům. Když budou mít možnost zaletět si přímo do Prahy, budou si ji častěji vybírat jak turisté, tak obchodní delegace," upozorňuje Kuan na výhody přímého spojení.

Linka Praha - Peking

Linka bude létat 3x týdně, a to vždy v pondělí, středu a pátek. Dopravce bude spoje do 25. října zajišťovat letadlem typu Boeing 767 s kapacitou 223 míst, z toho 31 v třídě business a 192 v economy. Pak společnost nasadí letadlo Airbus 330 s kapacitou 292 míst.

Let do Pekingu potrvá 10 hodin, v opačném směru o hodinu déle.

Čas odletu bude ve 13.30, v Pekingu přistane díky časovému posunu následující den v 5.30 místního času.

Zpět letadlo letí z Pekingu ve 2.30 místního času a do Prahy přilétá v 7.30 ráno.

V obou městech budou mít cestující možnost přestupu na návazné lety do dalších destinací.

Cena obousměrné letenky začíná od 9500 Kč v závislosti na aktuálním směnném kurzu.

270 tisíc je očekávaný celkový počet turistů z Číny, kteří letos přiletí do ČR.

Zájem Číňanů rychle roste

Zájem čínských turistů o Českou republiku v posledních letech roste rychlým tempem. Ještě v roce 2006 přijelo do České republiky necelých 30 tisíc Číňanů, vloni to bylo ale již více než 210 tisíc. To je o pětinu více než v roce 2013. A růst nekončí. Jen v prvních dvou čtvrtletích letošního roku se v tuzemských hotelích ubytovalo o více než 40 procent více než v loňském roce.

Naprostá většina čínských turistů přiletí individuálně. Zhruba osm z deseti si cestu zařídí samo, čímž se příliš neliší od turistů z jiných zemí. "Číňané se zdokonalují v angličtině a více si věří. Nový trend je, že si sami půjčují auto nebo motorku třeba v Německu a za několik dní ji vrátí v Rakousku," vysvětluje Kuan Šeng. Nejvíce turistů přijíždí do Evropy z ekonomicky vyspělých měst Šanghaj a Peking na východě Číny.

"Ale i z chudšího západu jezdí skupiny. Teď nedávno jsme domlouvali delegaci z provincie Čhing-chaj u Tibetu," upozorňuje Kuan. Jen dvacet procent čínských turistů využije služeb nějaké cestovní kanceláře, většinou velkých nadnárodních společností, jako je Kuoni se sídlem ve Švýcarsku, jež se na asijský trh zaměřuje dlouhodobě.

Že Česko láká čínské cestovatele čím dál víc, potvrzuje i Jakub Sommerschuh ze společnosti Prague International, která s Kuoni v Česku spolupracuje. "Ano, zaznamenali jsme velký nárůst čínských skupin, nejsilnější období poptávek byla druhá polovina května a nyní, v polovině září." S kolegy organizují program skupinám, které do Evropy přilétají z kontinentální Číny, Tchaj-wanu a Hongkongu.

Pomohla i romantická komedie

V loňském roce přivítali za celý rok 208 skupin z kontinentální Číny, letos jen do poloviny září už 248. V jedné skupině bývá přitom obvykle 25 turistů. "Za nárůstem klientely by mohlo být zviditelnění Prahy v jistém čínském filmu, který prý trhal rekordy, a snad se připravují i další," vysvětluje Sommerschuh.

Má na mysli romantickou komedii známé čínské režisérky Sü Ťing-lej Somewhere Only We Know (Jen my víme kde), která vypráví příběh lásky mladého čínského páru, jenž se jednoho léta potkává v Praze. Zahraniční zastoupení agentury CzechTourism v Šanghaji dokonce pro cestovní kanceláře připravilo itinerář, který se vydává po stopách postav nového čínského filmu natočeného v Praze a dále pokračuje po dalších romantických destinacích České republiky. Například na zámky Orlík a Hluboká v jižních Čechách, Český Krumlov nebo Lednicko-valtický areál.

"Průměrnou délku pobytu čínských skupin je pro nás těžké určit. Troufl bych si odhadnout, že se mírně prodlužuje, skupiny více jezdí na výlety po Česku," potvrzuje Sommerschuh.

Čtete rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Podpořte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlas nám můžete dát zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy