Jak se žije v Česku? Žebříček porovnal tuzemsko z různých pohledů, výsledek překvapil

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 9. 2018 10:00
Žebříček porovnávající stav společenského a ekonomického rozvoje a úrovně životního prostředí zveřejnila společnost Deloitte. Výsledek Česka překvapil.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Praha - Česko se v kvalitě života letos umístilo v mezinárodním srovnání na 26. místě - tedy s náskokem před Slovenskem či Polskem. Oproti loňsku si v žebříčku, který vychází z údajů o stavu společenského a ekonomického rozvoje a úrovně životního prostředí, sice kvůli odlišné metodologii pohoršilo o čtyři místa, bodově je na tom ale lépe. Získalo 84,66 bodu ze sta, zatímco před rokem mělo 84,22 bodu.

Výsledky zveřejnila společnosti Deloitte, která index každoročně sestavuje s neziskovou organizací Social Progress Imperative. Ze 146 srovnávaných zemí je na tom nejlépe Norsko a nejhůře Středoafrická republika.

Sestavovaný Index společenského rozvoje hodnotí země v desítkách různých kategorií. Česko se v něm řadí těsně za USA a z nových zemí EU je na tom lépe jen Slovinsko na 22. místě. Polsko skončilo dvaatřicáté a Slovensko ještě o tři pozice níže. Trojici zemí s nejvyšším skóre vedle Norska tvoří Island a Švýcarsko. Středoafrickou republiku na posledních třech příčkách doplňují Čad a Afghánistán.

Česko je na tom dlouhodobě nejlépe se základními lidskými potřebami, konkrétně s výživou a základní lékařskou péčí, úrovní pitné vody a hygieny a přístřeším. Výrazně se však v zemi zhoršila úroveň osobní bezpečnosti a přístupu k vyššímu vzdělání. Naopak mírné zlepšení zaznamenali autoři indexu ohledně úrovně tolerance a začleňování, lidských práv i osobní svobody.

Česko si polepšilo také ekonomicky. Hrubý domácí produkt na obyvatele s ohledem na paritu kupní síly se zvýšil od loňska o 958 dolarů (zhruba 20 900 Kč) na 31 339 dolarů (v přepočtu asi 683 300 korun).

K horšímu umístění Česka v žebříčku tak podle Deloitte spíš přispělo to, že v indexu, který porovnával o 18 zemí více než loni, mimo jiné přibyly Lucembursko a Singapur a některé další země zvýšily své skóre výrazněji.

"Posun v některých ukazatelích souvisel se změnami metodologie, například zahrnutím ukazatele finanční dostupnosti bydlení, v jiných se jednalo o mírné posuny ve veřejném mínění. Například ukazatel vnímané kriminality se zhoršil o jeden stupeň z pěti, ačkoliv policejní statistiky žádnou podstatnou změnu nezaznamenaly," uvedl k výsledkům indexu prezident Deloitte ČR Josef Kotrba.

Index společenského rozvoje 2018

Země
  1. Norsko
  2. Island
  3. Švýcarsko
  4. Dánsko
  5. Finsko
  6. Japonsko
  7. Nizozemsko
  8. Lucembursko
  9. Německo
 10. Nový Zéland
 22. Slovinsko
 26. Česká republika
 32. Polsko
 35. Slovensko
 36. Maďarsko
 87. Čína
144. Afghánistán
145. Čad
146. Středoafrická republika

 

Právě se děje

Další zprávy