Do Česka míří nové čínské mobily. Realme cílí na mladé, strážci dat jsou zatím klidní

Ondřej Neufus ČTK Ondřej Neufus, ČTK
23. 12. 2019 10:09
Na český a slovenský trh vstoupila další čínská značka mobilních telefonů Realme. Značka, která patří do koncernu BBK Electronics, chce v brzké době v Česku otevřít vlastní pobočku. Realme vznikla teprve před rokem a zaměřuje se na mladší zákazníky.
Foto: Facebook/realme

"Doufáme, že poskytneme mladým spotřebitelům překvapující produkty v dostupné cenové kategorii, a tím překonáme jejich očekávání - ať už jde o design, výkon nebo kvalitu. Český trh je pro nás velmi důležitý, Realme zde bude brzy mít svou vlastní pobočku," uvedl evropský ředitel společnosti Levi Lee.

Podle telekomunikačního experta Luďka Vokáče je expanze značky rychlá. "Koncernu BBK Electronics by mohla pomoci se nenápadně vyhoupnout na pozici největšího výrobce chytrých telefonů na světě," podotkl.

Například podle statistik firmy Counterpoint research už k tomu měla firma ve třetím čtvrtletí blízko. Zatímco Samsung prodal podle jejích čísel 78,2 milionu smartphonů, koncern BBK Electronics prodal 32,3 milionu chytrých telefonů pod značkou BBK Oppo, pod značkou Vivo 31,3 milionu a pod značkou Realme 10,2 milionu chytrých telefonů.

Realme bude v sítích Mall.cz, TS Bohemia, CZC nebo Datart nabízet čtyři telefony s cenou od 4499 Kč po 12 899 Kč.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před časem varoval před využíváním zařízení od jiného čínského výrobce mobilních telefonů - společnosti Huawei. Aktualně.cz proto kontaktovalo NÚKIB s dotazem, zda může nová značka telefonů představovat například riziko úniku dat.

Telefony Realme pracují na operačním systému Android od Googlu. Podle mluvčího úřadu Radka Holého problémy nehrozí, pokud budou uživatelé dodržovat standardní bezpečnostní pravidla pro využívání mobilních telefonů. "Pokud telefon využívá operační systém Android, je stejně bezpečný a nebezpečný jako všechny ostatní telefony s tímto systémem. Záleží tedy spíše na tom, kde lidé stahují aplikace, zda mají antivir a jak vůbec telefon využívají," říká Holý. 

Mluvčí ještě dodává, že dřívější varování NÚKIB před čínskými producenty bylo mířeno na dodavatele páteřní datové infrastruktury a netýkalo se běžných mobilních telefonů.

Na českém trhu v současnosti působí několik dalších čínských značek mobilních telefonů. Největší je zmíněný Huawei, který je v současnosti dvojkou na trhu za korejským Samsungem. Dalšími významnými hráči jsou Xiaomi, Honor nebo Lenovo.

 

Právě se děje

Další zprávy