V Česku je 21 400 dolarových milionářů, za rok jich přibyla desetina

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
9. 9. 2015 11:05
Dolarových milionářů v Česku přibývá výrazně rychleji, než je celosvětový průměr. Přispívá k tomu i růst reálného HDP, státní úspory, růst cen nemovitostí a historicky nejvyšší přebytek zahraničního obchodu. Jejich počet loni vzrostl o více než desetinu na rekordních 21 400 lidí. Celosvětově jich přibylo téměř 920 tisíc na celkových 14,6 milionu. Vyplývá to ze zprávy o světovém bohatství, kterou dnes prezentovala společnost Capgemini.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - V Česku loni vzrostl počet dolarových milionářů o více než desetinu na rekordních 21 400 lidí. Celosvětově jich přibylo téměř 920 tisíc na celkových 14,6 milionu. Vyplývá to ze zprávy firem Capgemini a RBC Wealth Management ohledně světového bohatství, kterou dnes v Praze prezentovala společnost Capgemini.

Dolaroví milionáři jsou definováni jako ti, kteří mají investovatelné jmění jeden milion dolarů a více, a to bez hodnoty hlavního bydliště, sběratelských předmětů, spotřebního materiálu a zboží dlouhodobé potřeby.

Celosvětově se bohatství dolarových milionářů zvýšilo díky zlepšení ekonomiky a příznivému vývoji akciových trhů o sedm procent na rekordních 56,4 bilionu dolarů.

"Rok 2014 byl šestým rokem v řadě, kdy rostl počet a bohatství dolarových milionářů. Vysoká výnosnost vlastního kapitálu a výkonnost ekonomiky umožnily růst bohatství o zhruba sedm procent, což navazuje na dvouciferný růst z minulého roku," uvedl ředitel české Capgemini Zdeněk Přibyl.

Převážná většina dolarových milionářů je poměrně rovnoměrně rozložena mezi Severní Ameriku, Evropu a Asii a Tichomoří, podobně je tomu i s jejich bohatstvím. Oblast Asie a Tichomoří je ale regionem s nejrychlejším růstem bohatstvím a v počtu dolarových milionářů mírně předstihla i Severní Ameriku. Při výhledu na několik dalších let Capgemini očekává, že Evropa bude ekonomicky posilovat a významně zde poroste počet dolarových milionářů i jejich bohatství.

V Česku počet dolarových milionářů roste výrazně rychleji, než je celosvětový průměr. Přispívá k tomu i růst reálného HDP, státní úspory, růst cen nemovitostí a historicky nejvyšší přebytek zahraničního obchodu.

Z hlediska jednotlivých zemí více než polovina (52 procent) globálního růstu dolarových milionářů byla v Číně a USA. Jejich největší nárůst zaznamenala Indie (26 procent), důvodem byla situace na akciových trzích a snížení nákladů na důležitý dovoz ropy. Následovala Čína s růstem počtu dolarových milionářů o 17 procent.

Rychlý růst v Asii a Tichomoří a Severní Americe kontrastoval se situací v Latinské Americe, která je jediným regionem s poklesem počtu dolarových milionářů (o dvě procenta). V Evropě počet dolarových milionářů stoupl o čtyři procenta.

Akcie předstihly v uplynulém roce hotovost jako nejoblíbenější formu jmění dolarových milionářů (27 procent z portfolia). Celkem 26 procent svého majetku drží v hotovosti, důvodem je především snaha o zachování stejného životního stylu. Zbytek bohatství mají v nemovitostech (20 procent), pevných výnosech (16 procent) a alternativních investicích (10 procent).

Společnost Capgemini uvádí, že dolaroví milionáři mají i nadále zájem investovat své bohatství, odborné znalosti a čas do "pozitivního sociálního dopadu". Celkem 92 procent z nich to vidí jako důležitou věc.

 

Právě se děje

Další zprávy