Stály se na ně fronty, teď vznikají další. Podívejte se, jak se razí pamětní dvacky

ČTK ČTK
8. 11. 2018 16:57
Další sadu výročních dvacetikorun razí v těchto dnech Česká mincovna v Jablonci nad Nisou. Mince tentokrát zdobí portréty meziválečných ministrů financí Aloise Rašína a Karla Engliše a prvního guvernéra tehdejší Národní banky Československé Viléma Pospíšila.
Do ražby jdou nové dvacetikoruny. Podívejte se jak vypadají ty s Karlem Englišem | Video: Jakub Zuzánek

Podle technického manažera České mincovny Josefa Pazoura bude mincí s každým ze tří portrétů vyraženo 200 000 kusů. To je jen zlomek mincí, které se každoročně pro Českou národní banku (ČNB) v Jablonci razí. Ročně je to kolem sta milionů mincí.

Česká národní banka vydala 24. října ke 100. výročí vzniku Československa dvacetikorunové mince s portréty T. G. Masaryka, M. R. Štefánika a Edvarda Beneše. Mince jsou určeny k běžnému placení, lidé si je mohli za běžné dvacetikoruny vyměnit v pobočkách centrální banky.

"Říjnová emise s portréty zakladatelů československého státu byla už vyměněna, zájem veřejnosti převýšil velikost emitovaného množství příležitostných dvacetikorun," sdělila mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová. Mince, které v Jablonci razili dnes, plánuje ČNB vydat koncem ledna 2019.

Výroční dvacetikoruny se nijak neliší od těch běžných, mají jen jinou reverzní stranu. Dvacetikoruna váží zhruba 8,5 gramu, jádro mince tvoří železný plíšek, na povrchu je naválcovaná vrstvička bronzu a na té je ještě galvanicky nanesena vrstvička stejného materiálu, takže tvoří jakýsi sendvič. Mince razí automat, který je chrlí rychlostí 13 až 15 mincí za vteřinu. Podobnou ražbu nedělají v Jablonci poprvé, speciální mince razili i k miléniu.

"V roce 2000 se razily speciální desetikoruny a dvacetikoruny s tematikou astrolábů a hodinových strojků. Tehdy se dělalo od každého nominálu deset milionů, což bylo symbolicky na každého člověka v republice jeden kus," řekl Pazour.

Výročních mincí, které dala ČNB vyrazit ke 100. výročí Československému státu a také ke 100. výročí Československé koruny, je mnohem méně než mincí k miléniu. Lidé si tak mohli vyměnit vždy jen tři mince od každého vzoru a byli ochotni si kvůli tomu vystát i dlouhé fronty.

Podle národní banky se ještě počítá s dodatečnou ražbou, všech šest výročních mincí pak bude možné koupit v sadě někdy v prvním pololetí příštího roku. V jakém množství se bude doražba dělat, zatím ČNB nerozhodla.

 

Právě se děje

Další zprávy