Hackeři vytáhli z Česka povolenky za miliony. Čeká je vězení

ČTK ČTK
26. 9. 2014 14:13
Čtyři muži odcizili před třemi lety povolenky za více než 140 milionů korun, soud v Británii je poslal na tři až sedm let do vězení.
Kriminalita. Ilustrační foto
Kriminalita. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Londýn - Britský soud vyměřil tento týden tresty vězení od zhruba tří do sedmi let pro čtyři obyvatele Británie, kteří se v lednu 2011 podíleli na krádeži emisních povolenek v tehdejší hodnotě pět milionů liber (tehdy přes 140 milionů Kč) z českého registru OTE. Uvedl to zpravodajský web The Register zaměřený na počítačové sítě.

Programem s emisními povolenkami se EU snaží snížit emise skleníkových plynů a přibrzdit změny klimatu. Povolenky dostávají podniky od svých národních vlád, přebytek zdarma přidělených povolenek mohou firmy prodat, nebo si na trhu naopak mohou chybějící povolenky dokoupit. Jedna povolenka představuje tunu oxidu uhličitého (CO2), kterou mohou podniky vypustit.

Energetická společnost ČEZ zaznamenala v lednu 2011 při hackerském útoku na český registr obchodování s emisními povolenkami dvě neoprávněné transakce, při kterých zmizelo 700 tisíc povolenek. Počítačová krádež tehdy přiměla Evropskou komisi dočasně zastavit obchodování s povolenkami ve všech třiceti národních registrech pro emisní povolenky v Evropě.

Muži okradli britské daňové poplatníky

Spolupráce mezi britskou agenturou pro boj se zločinem NCA a českou policií umožnila podle webu zjistit, že povolenky byly převedeny na dvě falešné firmy v Polsku, Segel Sp Zoo a Sp Zoo. Ty byly vytvořeny jen pro tuto počítačovou loupež a po ní hned prodaly zcizené povolenky oprávněnému dealerovi ještě předtím, než se na zmizení povolenek přišlo.

Do vyšetřování přispěly i úřady v Číně, Hongkongu, Indii a Dubaji. Výsledkem bylo zatčení čtyř obyvatel v hrabstvích Lancashire a Yorkshire, kteří se podíleli na vytvoření falešných firem v Polsku.

Byli obviněni z účasti na obchodování s kradeným zbožím, podvodu a praní špinavých peněz a nyní za to byli odsouzeni. Třiapadesátiletý Hanif Patel dostal sedm let, dvaatřicetiletý Ruman Patel dva roky a osm měsíců a dvaapadesátiletý Mohammed Patel si má odsedět tři a půl roku stejně jako šedesátiletý Ayyub Ibrahim.

Jde o případ virtuálního zboží, se kterým jde obchodovat elektronicky, a to ve velkém množství a napříč hranicemi. "Chci ale jasně říci, že se nejedná o zločin bez obětí. Bere peníze z kapes všem daňovým poplatníkům v Británii," řekl podle webu představitel NCA Ian Betts. Zdůraznil potřebu posílit zákonná opatření a mezinárodní spolupráci při potírání této kriminality.

 

Právě se děje

Další zprávy