V 82 letech zemřel Bernie Madoff, autor největšího finančního podvodu v historii USA

ČTK ČTK
14. 4. 2021 16:07
V americké federální věznici zemřel v 82 letech finančník Bernie Madoff, autor největšího finančního podvodu v historii Spojených států. Informují o tom ve středu zahraniční média. Madoff zemřel přirozenou smrtí, uvedla agentura AP.
Bernard Madoff
Bernard Madoff | Foto: Reuters

Madoff byl po desetiletí jedním z nejrespektovanějších finančníků a nejbohatších lidí na Wall Street. Působil i jako předseda správní rady společnosti Nasdaq Stock Market, jednoho z hlavních trhů cenných papírů v USA.

V roce 2008 však vyšlo najevo, že jeho investiční firma Bernard L. Madoff Investment Securities, jejíchž služeb využívaly celebrity, charity, nadace i velké banky, fungovala na základě takzvaného Ponziho schématu. Na stejném principu jsou založeny i pyramidové hry, známé někdy i jako letadlo. Investoři takto svěřují fondu peníze pod příslibem vysokého zhodnocení. Provozovatel fondu ale peníze dál neinvestuje a prvním klientům vyplácí výnosy z prostředků těch, kteří do systému vstoupili až později.

Klienti, kteří z "rozjetého vlaku" nestačili vystoupit včas, přišli podle soudu až o 65 miliard dolarů (tehdy téměř 1,2 bilionu Kč). Seznam poškozených klientů byl dlouhý a pestrý. Těžce zasaženy byly například židovské nadace, které Madoffovi věřily, protože finančník pocházel z prostředí prominentní židovské komunity v USA.

Madoff se stal natolik nenáviděnou osobu, že do soudní síně musel chodit s neprůstřelnou vestou. Řada lidí po odhalení podvodu spáchala sebevraždu, mezi nimi i jeden z Madoffových synů, kteří na otcovy podvodné obchody upozornili.

Soud finančníka odsoudil 29. června 2009 za zpronevěru ke 150 letům vězení. Madoff následně prohlásil, že svých činů hluboce lituje a stydí se za ně.

Finančníkovi právníci loni žádali soud, aby Madoffa pustil z vězení vzhledem k pandemii, která některá zařízení silně zasáhla a úřady z toho důvodu propouštěly část vězňů do domácího vězení. Právníci uvedli, že Madoff trpí onemocněním ledvin a dalšími chronickými potížemi. Jejich žádost však tehdy soudce zamítl.

Bernard Lawrence "Bernie" Madoff se narodil 29. dubna 1938 v New Yorku. V roce 1960 vystudoval politické vědy na Hofstrově univerzitě a poté začal podnikat s kapitálem pouhých 5000 dolarů. Po smrti jsou již oba Madoffovi synové. Mark si vzal život dobrovolně, Andrew zemřel na rakovinu. Finančníkova žena Ruth je stále naživu.

 

Právě se děje

Další zprávy