V americké loterii Powerball padl rekordní jackpot 2,04 miliardy amerických dolarů

8. 11. 2022 20:44
V americké loterii Powerball padl v úterý rekordní jackpot. Výherce, který si vsadil v Kalifornii, získá 2,04 miliardy amerických dolarů, tedy zhruba 49,6 miliardy korun. Losování se mělo uskutečnit již v pondělí, muselo však být odloženo na úterní ráno místního času kvůli problémům se zpracováním prodeje, uvedla agentura AP.
V americké loterii Powerball padl rekordní jackpot, výhra činí 2,04 miliardy amerických dolarů.
V americké loterii Powerball padl rekordní jackpot, výhra činí 2,04 miliardy amerických dolarů. | Foto: Reuters

Jackpot byl původně v pondělí oznámen na 1,9 miliardy amerických dolarů (46,2 miliardy korun), ale po aktualizaci výpočtu byl zvýšen. Šestici čísel předtím nikdo neuhodl 39 kol, a tak výherní suma narůstala od začátku srpna.

Předchozí rekordní výhru 1,59 miliardy dolarů si tři hráči rozdělili v roce 2016. V oblíbené loterii Powerball, která funguje od roku 1992, se dá vsadit ve 45 z 50 amerických států. Tiket stojí dva dolary (50 korun). Hlavní výhru získá hráč nebo hráči, kteří uhodnou všech šest čísel. Pokud se někomu podaří uhodnout pět čísel ze šesti, získává jeden milion dolarů (25 milionů korun).

Výherce jackpotu v loterii Powerball si může vybrat, zda chce vyplatit celou výhru, která je pak ale rozložená do 30 ročních splátek. Většina se však rozhodne vzít si peníze najednou, i když v tom případě dostanou nižší částku.

V USA je oblíbená i loterie Mega Millions, ve které padl rekord v říjnu 2018. Muž, který se o výhru přihlásil až v březnu následujícího roku, vyhrál 1,537 miliardy dolarů, tedy asi 34,8 miliardy korun. Byla to nejvyšší výhra, kterou získal jednotlivec. Anonymní výherce, který měl čas přihlásit se do 19. dubna, odmítl pravidelnou rentu a rozhodl se pro jednorázové vyplacení sumy. V takovém případě dostal zhruba 878 milionů dolarů, poznamenala loterie (20 miliard korun).

V Evropě existují dvě loterie, které umožňují rekordní výhry, ty jsou ale ve srovnání s USA podstatně nižší. V Eurojackpotu činí maximální výhra 120 milionů eur (2,9 miliardy korun). Tu získal jako jediný letos v červenci výherce z Dánska.

Takto vysoké výhry jsou v loterii možné teprve několik měsíců. U příležitosti desátého výročí evropské loterie totiž zvýšilo 18 zúčastněných zemí koncem letošního března horní hranici z 90 na 120 milionů eur. Mezinárodní číselná loterie Eurojackpot se hraje od března 2012. Vznikla jako konkurenční projekt podobné hry EuroMillions. V Česku se oficiálně hraje od října 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy