Experti: Česko s uzavřenými hranicemi dlouho nevydrží. Potřebujeme cizí mozky i ruce

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
31. 3. 2020 6:09
Jak dlouho by měly zůstat české hranice uzavřeny a proč? A jaký dopad by na tuzemskou ekonomiku mělo, kdyby zůstaly uzavřené dlouhodoběji? On-line deník Aktuálně.cz oslovil odborníky z oblasti průmyslu, zemědělství, obchodu i cestovního ruchu, kteří nastínili, jakým směrem se české hospodářství kvůli koronaviru může vydat.
Foto: Reuters
  • Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) pro Českou televizi o víkendu uvedla, že má pro Česko připravený návrh s deficitem schodku státního rozpočtu ve výši 200 miliard korun, dosud plánovaných přitom bylo 40 miliard. Podle některých ekonomů je i to málo.

"Schodek se totiž bude pohybovat minimálně v pásmu od 200 do 300 miliard. Opravdu realistické je nyní předpokládat, že schodek se bude pohybovat kolem 250 miliard, v pesimistickém scénáři ovšem může převýšit i 300 miliard korun," uvedl například ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Česká ekonomika podle něj pojede "na půl plynu" minimálně měsíc. "Některé sektory, například turistický ruch, přitom budou zasažené celoročně, i kdyby se nakrásně situace kolem šíření koronavirové nákazy ještě před polovinou dubna vyjasnila a ekonomika se do konce května vrátila víceméně do běžného provozu," doplňuje Kovanda.

  • Podle ekonoma Davida Marka ze společnosti Deloitte by letos česká ekonomika mohla klesnout o 10 procent. Propad by měl být podle něj doprovázen rychlým růstem počtu nezaměstnaných, poklesem inflace ke konci roku, propadem veřejných financí do deficitu přes pět procent HDP a také dvouciferným poklesem průmyslové výroby a dovozu i vývozu.

Podle Marka jde ale stále o ilustraci, opatření proti koronaviru totiž ještě neskončila. "Jakékoli nové prognózy jsou zatíženy enormní nejistotou vzhledem k tomu, že příčina, tedy šíření koronaviru a preventivní opatření, stále neodezněla," připomněl pro ČTK Marek.

Jak dlouho a do jaké míry zůstanou zavřeny státní hranice, jejichž znovuotevření je pro otevřenou českou ekonomiku klíčové, zůstává nadále nejasné. Toto rozhodnutí přitom bude mít na tuzemské hospodářství zásadní dopad.

  • Server Aktuálně.cz oslovil odborníky z různých odvětví s jednoduchým dotazem: Po jak dlouhou dobu by měly zůstat hranice zavřeny a jaký dopad na ekonomiku by mělo, kdyby bylo Česko odříznuté dlouhodoběji?
 

Právě se děje

Další zprávy