Uzavřely plynárenské firmy kartel? Čeká je vyšetřování

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 27. 11. 2014 12:09
Pět společností, mezi nimiž je i ČEZ, je podezřelých z ovlivňování ceny systémových služeb. Šéfovi antimonopolního úřadu vadí, že ERÚ nejprve informoval média.
Foto: Thinkstock

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prošetří jednání pěti plynárenských firem, které se údajně mezi sebou domlouvaly, aby ovlivnily cenu služeb pro rok 2015. Je mezi nimi ČEZ nebo RWE.

S podnětem se na ÚOHS obrátil Energetický regulační úřad (ERÚ). Ve čtvrtek to ČTK řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj, kterému vadí to, že šéfka ERÚ Alena Vitásková svoje podezření nejdříve oznámila médiím, psal o tom i online deník Aktuálně.cz. ERÚ pochybení odmítá.

"Jakékoliv podněty na kartelové dohody vítáme, ale autoři podnětů by měli mít na mysli, že zajištění důkazů potřebných k prokázání kartelu je po jeho vyzrazení v médiích velice obtížné, ne-li nemožné," uvedl Rafaj. Podle něj kartelové dohody mají ze své podstaty konspirační charakter. Schůzky jejich účastníků, na nichž jednají o podmínkách kartelu, bývají přísně tajeny. Konají se většinou mimo prostory firem, například v hotelích a letištních saloncích, neobvyklé nebývá ani použití šifrované komunikace mezi členy kartelu.

"Nedomnívám se, že bychom jakkoliv mohli mařit jakékoliv vyšetřování. Navíc to už nějakou dobu trvalo a my jsme prostě museli vysvětlit důvod, proč významně narostla cena za přepravu plynu v České republice," řekl ČTK mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Podle něj ERÚ poslal ÚOHS kompletní dokumentaci toho, jak jednotlivá jednání o ceně služeb probíhala, včetně výsledků jednotlivých kol, počtu nabídek, počtu podání a rozdílnosti podání. "Všechny tyto podklady antimonopolní úřad dostal. Jediné, co si ještě může vyžádat, je stanovisko společností, které se toho účastnily," dodal Chvojka.

Podle Rafaje ale ERÚ vyšetřování medializací problému ztížil. "Aby soutěžní úřad dokázal kartel odhalit a prokázat, musí rovněž postupovat v utajení, především pak v počáteční fázi šetření. Podstatné je využít momentu překvapení a při neohlášené inspekci v obchodních prostorách účastníků kartelu zajistit dostatečné důkazní materiály," uvedl Rafaj.

"RWE dosud nemá od příslušných úřadů žádnou oficiální informaci. Pokud se tak stane, jsme připraveni s úřady plně spolupracovat," vzkázal Pavel Grochál z tiskového oddělení RWE.

Problém, na který ERÚ upozornil antimonopolní úřad, se týká služby Flexibility 2015, kterou každý rok soutěží majitel páteřních plynovodů firma Net4Gas. Zajišťuje si tak, že při výkyvech spotřeby někdo dodá nebo odebere takový objem plynu, aby ho v plynovodu bylo potřebné množství a v potrubí zůstal nutný tlak.

Celá soutěž je podle Hospodářských novin rozdělena do deseti částí, takzvaných lotů, které mezi sebou firmy soutěží. Tendru se zúčastnilo pět firem - ČEZ, MND Karla Komárka, firma Vemex, EPT a RWE Supply & Trading. Problém je, že zatímco pro letošní rok služba stála 68,6 milionu korun, pro rok 2015 to bude už 330 milionů korun. Net4Gas i firmy, které se výběrového řízení účastnily, jakékoliv pochyby o průhlednosti tendru odmítají, uvedly Hospodářské noviny.

"RWE se jako účastník tendru přesně držela postupu veřejné soutěže," kontruje Gorchál z RWE. "Vývoj cen flexibilní služby byl ovlivněn vysokou poptávkou po skladovací kapacitě, která souvisí především s rusko-ukrajinským sporem," vysvětluje, proč byla nabídková cena v porovnání s předchozími lety o tolik vyšší.
    
Podle Rafaje prozrazení kartelu ve sdělovacích prostředcích není výjimkou. "Prošetření a prokázání kartelu je pak mimořádně ztíženo, neboť účastníci kartelové dohody jsou dopředu varováni a zpravidla se pokusí zlikvidovat všechny dostupné důkazy," dodal Rafaj.

 

Právě se děje

Další zprávy