Už žádné montovny s levnou pracovní silou. Zpřísníme podporu investic, slibuje Mládek

Petr Zenkner Petr Zenkner
25. 1. 2017 18:40
Agentura CzechInvest dostala od ministra průmyslu Jana Mládka za úkol připravit nový systém podpory investic. Vláda by se měla zaměřit na podporu projektů s vysokou přidanou hodnotou, zejména technologických center. Dosavadní systém, v němž je rozhodující hlavně počet vytvořených míst, je v době prakticky plné zaměstnanosti zbytečný.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Návrh na investiční pobídku pro německou strojírenskou společnost Robert Bosch byl zřejmě poslední velkou strategickou investicí, o jejíž podporu ministr průmysl a obchodu Jan Mládek (ČSSD) na vládě do konce volebního období požádal.

"Nikdy neříkej nikdy, ale jsem spíše odhodlaný na vládu již žádné další investice nenést," uvedl Mládek po odborné konferenci, která řešila, jakým způsobem systém pobídek změnit.

"Je otázka, jestli stále potřebujeme pobídky pro zahraniční firmy, které zavedla ČSSD. Myslím, že to vůbec není potřeba, protože firmy přicházejí a mají zásadní problém obsadit místa zaměstnanci," uvedl nedávno v rozhovoru pro Hospodářské noviny vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ten s Mládkem vedl spory také o podporu miliardové investice pro americkou GE Aviation, jež plánuje vývoj a výrobu leteckých motorů. Ministr průmyslu to považuje za příklad, jakým směrem by se měla v budoucnu podpora státu ubírat.

Nový systém pobídek

Státní agentura CzechInvest nyní dostala od Mládka za úkol, aby do konce roku připravila změnu systému pobídek. Měla by se zvýšit finanční podpora projektů s vysokou přidanou hodnotou, zejména technologických center, má být poskytována plošně v celé zemi, nyní jsou podporovány pouze postižené regiony.

"Cílem připravovaných změn je, aby vláda mohla provádět aktivnější ekonomickou politiku a podpořit určité firmy či odvětví nebo se více zaměřit na regiony, které to potřebují," řekl generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera. Prioritou jsou investice, jejichž součástí byl kromě vlastní výroby i navazující výzkum.

Podle Mládka je nutné zákon změnit, aby hlavním kritériem už nebyla tvorba pracovních míst. "Tenhle model narazil na svůj úspěch, Česko má prakticky plnou zaměstnanost," sdělil Mládek s tím, že se země musí vzdálit montovnám a přiblížit se k investicím, jako je GE Aviation.

Příkladem podobné investice je i záměr zmíněné firmy Bosch v Českých Budějovicích. Ta hodlá investovat 2,2 miliardy korun do rozšíření výroby automobilových dílů a zvětšení vývojového centra. Vzniknout má 620 pracovních míst, z toho přes dvě stě mají získat vysokoškoláci, kteří budou působit i ve výzkumu. Od vlády za to může Robert Bosch získat na pobídkách až 444 milionů korun.

Výhoda v boji o zaměstnance

Zachování investičních pobídek podporuje rovněž Svaz průmyslu a dopravy. "Nedává smysl je rušit, musí se ale jinak nastavit," uvedl Bohuslav Čížek, který ve svazu odpovídá za hospodářskou politiku.

Podle něj se ve světě běžně podporují investice, které používají pokročilé technologie do nových materiálů. "Pobídky také nutně neznamenají jen nové investice, ale i motivaci pro stávající podniky, aby v Česku dále zůstaly," dodal Čížek.

Kritičtější je k nim Asociace malých a středních podniků. "Podporujme firmy v Česku nízkými daněmi, jednoduchou administrativou a investujme do školství. Exkluzivní podmínky ve formě pobídek bych velmi zvažoval. Spíše vytvářejme prostředí, aby podnikatelé sami investovali," řekl předseda asociace Karel Havlíček.

Podle něj je třeba zvažovat pobídky pro zahraniční firmy, protože tím získávají oproti těm domácím výhodu při současném soupeření o zaměstnance, jichž už je nyní nedostatek. "Pobídka je konkurenční výhodou i v případě, že si firmy vzájemně nekonkurují. Některé typy profesí jsou univerzální."

Naopak odbory hlavně zdůrazňují vliv pobídek na proměnu české ekonomiky směrem od levné práce. "Investiční pobídka by měla jít firmě, která je nejen umístěná v Česku, ale která tu nechává i větší část zisku," řekl šéf odborů Josef Středula.

Loni stát podpořil celkem 72 projektů, které si mohou nárokovat až 12,48 miliardy korun. Největší veřejnou podporu může získat korejská firma Nexen Tire, která na Žatecku staví novou továrnu.

 

Právě se děje

Další zprávy