"Už žádné koupím, použiju, rozbiju a vyhodím." Brusel chce vylepšit recyklaci výrobků

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 3. 2022 17:43
Televize, mobilní telefony, vybavení domácnosti a další výrobky zakoupené v Evropské unii by si jejich majitelé měli mít v budoucnu možnost nechat opravit daleko snáze, než je tomu nyní. Evropská komise navrhla nová pravidla pro ekologičtější nakládání se spotřební elektronikou, oděvy a dalšími produkty, která mají mimo jiné prodloužit jejich životnost a snížit množství vyprodukovaného odpadu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Plán Evropské komise počítá se zavedením digitálního produktového pasu, díky němuž lidé zjistí údaje potřebné pro opravy či recyklace zakoupených věcí.

Evropská unie již v minulosti přijala pravidla o snižování ekologické stopy výrobků, která podle komise jen v loňském roce ušetřila spotřebitelům na 120 miliard eur (2,9 bilionu korun) a snížila energii spotřebovanou vybranými produkty o desetinu. Středeční návrhy mají pode Bruselu do roku 2030 šanci ušetřit energii, která přibližně odpovídá ročnímu dovozu plynu z Ruska.

"Je čas skoncovat s modelem ´koupím, použiju, rozbiju a vyhodím´, který tolik škodí naší planetě, našemu zdraví a naší ekonomice," řekl k návrhu místopředseda unijní exekutivy Frans Timmermans, který je odpovědný za plnění ekologických cílů unijního svazku.

Výrobky by díky novým pravidlům mělo jít snáze opravit a také recyklovat. Podle komise to vedle snížení množství nerecyklovaného odpadu omezí závislost Evropské unie na dovážených surovinách a materiálech. Jde například o polovodiče, kterých je v současnosti nedostatek.

Komise počítá se zavedením povinných informací o výrobku, které by mohly mít formu QR kódu, díky němuž by lidé na internetu našli podrobnosti například o ekologické stopě produktu, jeho životnosti nebo o recyklovaných materiálech použitých při jeho výrobě.

Součástí balíčku je také návrh, aby se v oděvech a textiliích muselo objevovat stanovené minimální množství recyklovaného materiálu. Každý Evropan podle údajů komise průměrně ročně vyhodí 11 kilogramů oděvů a látek. Evropská komise chce, aby se toto číslo snížilo díky tomu, že oděvy vydrží déle a textil bude jednodušší recyklovat. Proto by i nové oblečení mělo být opatřeno digitálními informacemi o tom, z jakých součástí je vyrobeno a jaká je jeho předpokládaná životnost.

Komise chce také zakázat uvádění klamavých informací o ekologické šetrnosti produktů. Výrobci by měli mít například u elektroniky povinnost informovat o tom, že produkt obsahuje software způsobující jeho umělé zastarávání.

"Podporujeme spotřebitele, kteří stále více dávají přednost výrobkům, které vydrží déle a dají se opravit. Musíme zajistit, aby jejich snaha nebyla ohrožena zavádějícími informacemi," komentovala návrh na rozšíření spotřebitelských práv místopředsedkyně komise Věra Jourová.

O navržených pravidlech začnou během jara vyjednávat členské státy a Evropský parlament.

 

Právě se děje

Další zprávy