Home Credit zastavil exekuce z rozhodčích doložek. Dlužníků se už dříve zastal i soud

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 22. 5. 2020 11:11
Úvěrová společnost Home Credit zastavila exekuce běžící na základě takzvaných rozhodčích doložek, které české soudy v minulosti prohlásily za neplatné. Úvěrové firmy přesto pomocí nich vymáhaly stovky milionů od desítek tisíc lidí. Upozornily na to servery Seznam Zprávy a Peníze.cz.
Logo firmy Home Credit
Logo firmy Home Credit | Foto: ČTK

"Příběh 'rozhodčí doložky' skončil. Klienti jsou bez dluhů. Exekuce vedené podle doložek jsme už zastavili. Žádný z těchto nesplácených úvěrů jsme neodprodali inkasním agenturám a ztrátu z toho tak neseme sami," potvrdila informace médií ve čtvrtek na Twitteru firma.

Podle informací Seznam Zpráv tímto způsobem Home Credit odepsal asi 300 milionů korun. Společnost bude navíc muset zaplatit alespoň částečné náklady exekutorům. Majoritním vlastníkem firmy je PPF Financial Holdings ze skupiny PPF Group nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, zbytek vlastní investiční holdingová společnost Emma Capital ovládaná Jiřím Šmejcem. 

Nejvyšší soud již v květnu 2011 rozhodl, že rozhodčí nálezy, u nichž není předem transparentně vybrán rozhodce, jsou absolutně neplatné. Řada splátkových firem však i po tomto datu takové rozhodčí nálezy používala a na jejich základě posílala dlužníky do exekuce. Podle odhadů se kvůli tomu v Česku nachází v exekuci desítky tisíc lidí.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová loni vyzvala soudy k tomu, aby prověřily na 130 tisíc exekučních řízení, zda nejsou vedena neoprávněně, a začaly je zastavovat. Většina z nich se vztahovala právě k neplatným rozhodčím doložkám.

Právě úvěry české finanční skupiny, kvůli kterým řada lidí upadla do exekucí, byly jedním z argumentů odpůrců, kterým vadilo uzavření partnerské smlouvy mezi Univerzitou Karlovou a Home Creditem. Smlouvu podepsal loni v říjnu rektor univerzity Tomáš Zima. Kritikům vadilo také ujednání o tom, že univerzita nesmí poškodit dobré jméno úvěrové společnosti. Výhrady měli hlavně experti, kteří sledují Kellnerovo podnikání v Číně. Kellnerova firma od smlouvy po vlně kritiky odstoupila. 

 

Právě se děje

Další zprávy