Útok na tankery podražil ropu. Jde o klíčový záliv, zalekly se trhy

ČTK ČTK
14. 6. 2019 12:04
Ceny ropy ve čtvrtek vzrostly o více než čtyři procenta v reakci na incident v blízkosti strategicky významného Hormuzského průlivu, kde se dva ropné tankery zřejmě staly terčem útoku. Později ale ropa o část zisků přišla. V pátek v poledne se podle agentury Bloomberg barel severomořské ropy Brent prodával za 61,12 dolaru a americká lehká ropa stála 52,14 dolaru za barel.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Reakce trhů ropy na incident svědčí o tom, jak strategicky významný je Hormuzský průliv. Přepravuje se přes něj totiž zhruba třetina ropy dopravovaná po moři, což představuje pětinu celosvětové spotřeby této suroviny, upozornila agentura Reuters.

Nejnovější incident přichází poté, co Spojené státy informovaly o květnovém íránském útoku na čtyři tankery u pobřeží Spojených arabských emirátů. Írán obvinění odmítl.

"Jedná se o poměrně malý nárůst vzhledem k nejistotě a potenciálním následkům útoků tohoto druhu. V tom se částečně odráží skutečnost, že trh ropy už v cenách zohlednil geopolitická rizika související s Íránem," uvedla ekonomka společnosti The Economist Intelligence Unit Cailin Birchová.

Dodala, že ve vývoji cen zrcadlí také obavy trhu, že pokračující obchodní válka mezi USA a Čínou bude mít negativní dopad na ekonomickou aktivitu, a tedy na růst poptávky po ropě ve dvou největších ekonomikách světa.

Navzdory čtvrtečnímu růstu oba hlavní typy ropy zřejmě za celý týden zaznamenají ztrátu.

 

Právě se děje

Další zprávy