USA zařadily Huawei na černou listinu, firma bude na trhu jen těžko shánět součástky

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 5. 2019 10:46
Americké ministerstvo obchodu zařadilo čínskou společnost Huawei Technologies a jejích 70 odboček na černou listinu, což firmě výrazně zkomplikuje přístup k součástkám a komponentům nabízeným americkými podniky. Huawei, kterou zpravodajské služby v USA podezírají ze spolupráce s čínskou rozvědkou, bude podle agentury Reuters zasažena natolik, že nebude moci kvůli závislosti na amerických dodávkách prodávat některé své výrobky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Čínská společnost se v prohlášení proti postupu USA ohradila a uvedla, že to Spojené státy finančně a technologicky poškodí. Huawei dodal, že chce i nadále s americkou vládou hledat cestu, jak bezpečnost svých produktů zaručit. S rozhodnutím USA nesouhlasí ani Peking, který chce své obchodní zájmy a práva bránit.

Huawei označil americké omezení za bezdůvodné a za porušení práv firmy. "Postižení firmy Huawei nejenže Spojené státy neposílí a nezajistí jim větší bezpečnost, omezí je navíc k horší kvalitě a dražším alternativám, způsobí zaostávání USA za rozvojem (sítí) 5G a nakonec poškodí zájmy amerických společností a spotřebitelů," uvedla společnost Huawei v dnešním sdělení.

Huawei se nicméně chce s USA dohodnout na účinných opatřeních, které zaručí bezpečnost produktů firmy. Server BBC poznamenal, že předseda čínské společnosti Liang Chua na úterním jednání v Londýně řekl, že firma chce s vládami jednotlivých zemí uzavřít protišpionážní dohody.

Čínské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek v reakci na postup USA uvedlo, že bude chránit svá obchodní práva i zájmy. Čínské ministerstvo obchodu pak vyzvalo Washington, aby se vyvaroval dalšího zatěžování čínsko-amerických obchodních vztahů.

Rozhodnutí amerického ministerstva obchodu se opírá o středeční exekutivní příkaz prezidenta Donalda Trumpa, který kvůli možnému ohrožení amerických telekomunikačních sítí vyhlásil stav nouze. Podle listu The Washington Post je krok obranou proti zahraničním rozvědkám a je zaměřen proti Číně.

Ministr obchodu Wilbur Ross uvedl, že Trumpův dekret "zabrání tomu, aby cizí firmy využívaly americkou technologii způsobem, který potenciálně podkopává národní bezpečnost Spojených států nebo jejich zájmy v oblasti zahraniční politiky".

Rozhodnutí ministerstva obchodu, které vstoupí v platnost během několika dní, bude v praxi znamenat, že Huawei bude potřebovat souhlas americké vlády, pokud bude chtít kupovat součástky vyrobené v USA. Bez vládní licence nebude mít přístup k americkým technologiím.

Rozhodnutí amerického prezidenta umožňuje Bílému domu zakázat jakýkoli obchodní kontakt se společnostmi, které jsou považovány za rizikové kvůli možnému ohrožení americké národní bezpečnosti. Firmu Huawei Washington obviňuje z vazeb na čínskou rozvědku. Trump při vyhlášení stavu nouze využil zákona, který mu dává právo regulovat obchod v případě ohrožení americké bezpečnosti.

The Washington Post upozornil, že stav nouze prezident vyhlásil v době prohlubující se krize v hospodářských vztazích s Čínou. V exekutivním příkazu uvedl, že cizí nepřátelé zneužívají zranitelnosti amerického telekomunikačního systému. Poukázal na nebezpečí hospodářské a průmyslové špionáže.

Trumpovo středeční rozhodnutí se podle amerických médií dlouho očekávalo, ale blokovala je americká Národní hospodářská rada, hlavní poradní orgán prezidenta v oblasti zahraničních ekonomických vztahů. Nyní podle listu The Washington Post rada své námitky stáhla v reakci na váznoucí jednání Washingtonu s Pekingem o nové obchodní smlouvě.

 

Právě se děje

Další zprávy