Úroda jablek letos klesne o čtvrtinu, očekávají ovocnáři

ČTK ČTK
9. 9. 2016 15:39
Kvůli krupobití a mrazům by se mělo skliditi jen 115 tisíc tun, zatímco loni to bylo přes 155 tisíc. Spotřebitelů se to ale díky dovozu nedotkne.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Litoměřice – V sadech už začala sklizeň jablek. Ovocnáři očekávají propad oproti loňskému roku na 115 000 tun. Na Moravě je to kvůli mrazům, v Čechách kvůli krupobití v květnu a červnu. Větší část úrody proto půjde do moštů. Po zahájení veletrhu Zahrada Čech v Litoměřicích to řekl tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Loni ovocnáři sklidili 155 640 tun jablek.

Mrazy z konce dubna nejvíce poškodily sady na jižní Moravě. "Meruněk a broskví bylo sklizeno sotva 20 procent normálu, o něco méně je švestek, rybízu. Celkové propad v ovocnářství za republiku odhadujeme asi na 400 milionů korun," uvedl Ludvík.

Úroda jablek v Čechách je někde dobrá, jinde, jako je oblast Českého Brodu, Slánska nebo východních Čech, zasáhlo krupobití. "To nemá vliv na výši úrody, ale na tržby a využití, protože taková jablka lze využít pouze na zpracování moštů a tam je cena čtvrtinová oproti ceně za konzumní jablka," uvedl Ludvík.

Spotřebitele se nižší úroda jablek nedotkne. "Do České republiky se i tak padesát procent stolních jablek dováží. Je to globální komodita, kterou ovládají obchodní řetězce. Záleží tak na úrodě v hlavních pěstitelských zemích, jako je Itálie, Polsko. Obecně se očekává v rámi EU průměrná sklizeň, jen asi o dvě procenta nižší než loni," řekl Ludvík.

Pokračuje trend rozšiřování prodeje výpěstků na farmářských trzích, pěstitelé nabízí i zpracované ovoce, přesto podle Ludvíka až 80 procent čerstvého ovoce a zeleniny nakupují lidé v obchodních řetězcích.

 

Právě se děje

Další zprávy