Úřady v USA schválily vznik cementářského gigantu

ČTK ČTK
5. 5. 2015 7:18
Spojením francouzského výrobce stavebnin Lafarge se švýcarským konkurentem Holcim vznikne podnik s tržbami kolem 34 miliard dolarů ročně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Washington - Antimonopolní úřady ve Spojených státech schválily plánované spojení francouzského výrobce stavebnin Lafarge se švýcarským konkurentem Holcim poté, co firmy slíbily prodej některých amerických aktivit.

Informovala o tom podle agentury Reuters americká Federální obchodní komise (FTC).

Fúze má vytvořit největší cementářský podnik na světě s ročními tržbami kolem 34 miliard dolarů (zhruba 835 miliard Kč).

Firmy ohlásily dohodu o spojení v dubnu loňského roku. Podle agentury AP doufají, že transakci dokončí letos v červenci.

Souhlas evropských antimonopolních orgánů získaly již loni v prosinci. Také toto svolení bylo podmíněno odprodejem některých aktivit, včetně českých provozů Holcimu.

Švýcarský podnik se již předloni dohodl na převodu českých aktivit do rukou mexické společnosti Cemex.

Začátkem letošního ledna Holcim oznámil, že Cemex převzal výrobce a dodavatele cementu a dalších stavebnin Holcim Česko a všechny jeho dceřiné společnosti v tuzemsku. Francouzský Lafarge v České republice vlastní cementárnu v Čížkovicích na Litoměřicku.

 

Právě se děje

Další zprávy