Úřad kontroluje e-shop Mall.cz kvůli úniku hesel. Zkoumá bezpečnost osobních údajů zákazníků

ČTK ČTK
20. 10. 2017 15:21
Úřad pro ochranu osobních údajů prověřuje internetový obchod Mall.cz. Kontroluje zejména zabezpečení osobních údajů zákazníků. Hackeři v srpnu odcizili společnosti údaje až ke 750 tisícům starším uživatelským účtům.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zahájil na začátku října kontrolu internetového obchodu Mall.cz. Zaměří se na zabezpečení osobních údajů zákazníků společnosti, která po hackerském útoku přišla téměř o 750 000 údajů o svých klientech. Úřad to oznámil v tiskové zprávě. O výsledku kontroly bude ÚOOÚ informovat po jejím ukončení.

Internetovému obchodu Mall.cz odcizili hackeři údaje až ke 750 000 starším uživatelským účtům. Firma pak v srpnu část hesel vymazala, aby zabránila jejich zneužití. Ohrožena byla starší databáze z roku 2014, zakódovaná nyní již nepoužívaným způsobem, který útočníkovi umožnil některá hesla prolomit.

Společnost v létě kontaktovala zákazníky, kterých se únik hesel mohl týkat, a oznámila jim, že jejich heslo z bezpečnostních důvodů smazala. Také jim sdělila postup, jak si zadat nové heslo.

Mall.cz patří do skupiny Mall Group, kterou vlastní investiční skupina Rockaway Capital. Kromě Mall.cz jsou v ní například specializované obchody CZC.cz, Vivantis, Proděti, BigBrands, Kolonial, Bux, Sporty a Rozbaleno. Obrat skupiny e-shopů dosáhl loni 600 milionů eur (16,5 miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy