Úřad se vyhnul tendru na právní služby, zaplatí 100 tisíc

ČTK ČTK
7. 10. 2014 10:46
Podle antimonopolního úřadu chybovalo Ředitelství vodních cest ČR v tendru na právní služby, když rozdělilo větší zakázku na více menších.
ÚOHS pokutuje Ředitelství vodních cest ČR
ÚOHS pokutuje Ředitelství vodních cest ČR | Foto: Tomáš Adamec

Brno - Ředitelství vodních cest ČR musí zaplatit pokutu 100 tisíc korun. Podle antimonopolního úřadu chybovalo v tendru na právní služby. Pokuta je pravomocná. ČTK to zjistila z webu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Ředitelství vodních cest ČR podepsalo v dubnu před dvěma lety dvě smlouvy s advokátní kanceláří Havel, Holásek & Partners s.r.o. Zakázky vypsalo jako tendry malého rozsahu, podle ÚOHS je ale mělo sloučit do jedné. Mohlo by se pak o ně ucházet více firem.

Smlouvy se týkaly právních služeb spojených s plavebním stupněm v Přelouči a přípravy a vypořádání staveb. V prvním případě advokátní kancelář zadavateli zakázky vyfakturovala přes 3,5 milionu, ve druhém přes dva miliony korun.

Obsahem obou zakázek bylo zajišťování právní agendy, spočívající zejména v zastupování Ředitelství vodních cest na jednáních, udělování právních rad, sepisování a revize smluv, zpracování právních rozborů či další formy právního poradenství.

"Zadavatel uměle a v rozporu se zákonem rozdělil předmět plnění do dvou samostatných veřejných zakázek," uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová.

 

Právě se děje

Další zprávy