Nebaví vás vaše práce? Úřady proplácí rekvalifikace až do 50 tisíc, nabídka je široká

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
11. 2. 2019 14:30
Úřad práce ČR proplatil v loňském roce téměř třinácti tisícům zájemců rekvalifikační kurzy. Největší zájem byl o kurzy zaměřené na získání řidičských a profesních průkazů, včetně profesní způsobilosti. Úřad za rekvalifikace zaplatil přes 128 milionů korun. Část peněz pochází z Evropského sociálního fondu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Kurzy mají pomoci lidem, kterým hrozí, že přijdou o práci, nebo už jsou nezaměstnaní, získat novou kvalifikaci. Většina loňských uchazečů o zaměstnání (7232) využila některý z kurzů, který úřad práce sám zprostředkovává. Zbylí zájemci (5668) si kurzy hledali sami.

Mezi nejčastější rekvalifikace zajišťované přímo úřady práce patřily kurzy zaměřené na základní počítačové dovednosti, svářečské kurzy, strojnické a jiné odborné průkazy, kurzy účetnictví, kurzy pro získání řidičských průkazů, včetně profesní způsobilosti.

O zařazení uchazečů do kurzu se rozhoduje na základě profesně poradenského pohovoru. Tam se zjišťuje, zda absolvování vybraného kurzu skutečně zvýší šance dotyčného na získání nové práce. Podstatné je, jestli je po konkrétní profesi poptávka.

Z celkového počtu klientů, které úřad loni do zabezpečované rekvalifikace zařadil, jich přes 89 procent rekvalifikační kurz úspěšně ukončilo a osmdesát procent z nich pak získalo práci.

"Aby rekvalifikační kurzy skutečně plnily svůj účel, je třeba upravit jejich obsah i zaměření podle požadavků dnešní doby a konkrétní situace na trhu práce," upozorňuje ředitel odboru zaměstnanosti Úřad práce Jan Karmazín.

Podle něj úřad průběžně komunikuje se zaměstnavateli a místními samosprávami, monitoruje vývoj a potřeby trhu práce tak, aby nabídka rekvalifikací odrážela potřebu praxe.

Zájemci si kurzy mohou najít i sami, proplatí se 50 tisíc

Zájemci o zaměstnání si mohou najít vhodný kurz na zvýšení kvalifikace i sami. Požadavek posoudí odborná komise podle podobných kritérií jako v předchozím případě včetně kvality požadovaného kurzu. 

Cena takto zvolené rekvalifikace nesmí v případě jednoho člověka přesáhnout v období tří let částku padesát tisíc. Proplacení zvolené rekvalifikace není nárokové a je možné jen za dobu, kdy je člověk v evidenci úřadu práce. U této rekvalifikace nevyplácí úřad podporu při rekvalifikaci ani vedlejší náklady spojené s její realizací.

Naopak během doby, kdy probíhá rekvalifikace, kterou plně zabezpečuje úřad práce, pobírá uchazeč o zaměstnání šedesát procent předchozího čistého měsíčního příjmu, maximálně 20 297 korun měsíčně.

Zvolenou rekvalifikaci úspěšně absolvovalo v loňském roce přes 95 procent účastníků. Z nich více než 82 procent získalo zaměstnání. Nejčastěji volili kurzy pro získání řidičských a profesních průkazů, včetně profesní způsobilosti (1 635), pro pracovníky v sociální oblasti (800), kurzy pro osobní služby (516), kurzy účetnictví (307), kurzy pro získání svářečských strojnických a jiných odborných průkazů (297).

V případě, že člověk bez vážných důvodů (změna zdravotního stavu, rodinné důvody, stěhování apod.) na rekvalifikaci nenastoupí nebo ji předčasně ukončí, bude muset kurzovné, případně veškeré výdaje, zaplatit sám.

"Oblast podpory a rozvoje systému dalšího vzdělávání je pro ČR velkou a dlouhodobou výzvou. V tomto ohledu je třeba zmínit fakt, že se musíme připravit na příchod průmyslu 4.0, zejména pak na změnu požadavků na pracovní sílu," říká generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Pro srovnání - za rok 2017 prošlo rekvalifikačními kurzy 18 168 lidí. Úřad proplatil 174 milionů. Díky rekordně nízké nezaměstnanosti je ale poměr účastníků kurzů a nezaměstnaných v evidenci srovnatelný.

Podle úřadu práce bylo na konci loňského roku bez práce přes 231 500 lidí, což byla nejnižší prosincová hodnota od roku 1996. Volných míst bylo 324 400, což je zhruba o sto tisíc více, než v prosinci 2017.

 

Právě se děje

Další zprávy