Úřad odhalil téměř 10 tisíc neoprávněných sociálních dávek

ČTK ČTK
15. 6. 2015 10:54
Lidé například zatajují příjmy, nenahlásí nástup do zaměstnání či pobyt v zahraničí, hospitalizaci nebo třeba narození dalšího dítěte.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Úřad práce loni odhalil téměř o pětinu víc neoprávněných čerpání sociálních dávek než o rok dřív. Bylo jich 9370 se škodou víc než 65 milionů korun. Padlo už za ně několik obvinění a podmíněných trestů. V roce 2013 bylo odhalených případů 7950 a způsobily škodu téměř 54 milionů korun.

Lidé loni neoprávněně pobírali především takzvané nepojistné sociální dávky. "Jedná se hlavně o příspěvky a doplatky na bydlení, příspěvky na živobytí, v menší míře pak o příspěvky na péči, zvláštní pomůcku, mobilitu nebo dávky mimořádné okamžité pomoci. Výjimečné ale nejsou ani případy neoprávněného pobírání rodičovského příspěvku a podpory v nezaměstnanosti či při rekvalifikaci," uvedla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Podle pověřené ředitelky úřadu Kateřiny Sadílkové lidé například zatajují příjmy, nenahlásí nástup do zaměstnání či pobyt v zahraničí, hospitalizaci nebo třeba narození dalšího dítěte. Někdy také příbuzní člověka, který dávky pobíral, neohlásí úřadu jeho úmrtí a stát tak peníze posílá dál. Neoprávněně vyplacené peníze musejí lidé úřadu vrátit, upozornila Sadílková.

Pokud má úřad podezření na podvod se sociálními dávkami, oznámí to státnímu zastupitelství nebo policii. Nejčastější je padělání nájemních smluv, dokladů o úhradě nájemného a energií či podpisů společně posuzovaných osob nebo pronajímatelů. Policie naproti tomu oznamuje úřadům práce například to, když si někdo přivydělává prodejem druhotných surovin.

Podmíněný trest vězení soud uložil například muži, který příspěvek na péči pro svou manželku pobíral i po její smrti a přišel si tak na téměř 400 000 korun. Podmínku dostala také žena, která si k příspěvku na živobytí přivydělala sběrem šrotu během půl roku 75 000 korun a neoznámila to úřadu práce. K podmínečnému trestu byl zatím nepravomocně odsouzen také muž, který žádal o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Vlastnil přitom nemovitost a několik aut, škoda podle úřadu činí 120 000 korun.

U nepojistných sociálních dávek se podle úřadu začíná pozitivně projevovat postupné zvyšování počtu zaměstnanců. Pracovníci úřadů tak mají více času prověřovat příjemce dávek v místě jejich pobytu.

 

Právě se děje

Další zprávy