Kofola usiluje o koupi firem Ondrášovka a Korunní, transakci prověří ÚOHS

ČTK ČTK
16. 1. 2020 15:46
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat nákup společností Ondrášovka a Karlovarská Korunní skupinou Kofola. Informaci o zahájení správního řízení úřad zveřejnil na svých internetových stránkách. Transakci zástupci společností oznámili loni v prosinci.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

"K navrhovanému spojení soutěžitelů má dojít zejména v oblasti výroby a velkoobchodního prodeje nealkoholických nápojů a sirupů. Rozhodnutí ve výše uvedené věci dosud nebylo vydáno," uvedl úřad s tím, že námitky proti tomuto spojení je třeba zaslat úřadu do pěti dní.

Kofola dříve uvedla, že nákupem Karlovarské Korunní a Ondrášovky chce rozšířit své portfolio o tradiční české minerální vody a posílit na českém trhu svou pozici v kategorii balených vod. Karlovarská Korunní a Ondrášovka patří společnosti Ondrášovka Holding ze skupiny Arca Capital.

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě. K výrobkům Kofoly patří i dětské nápoje Jupík, značky Vinea, Chito, Top Topic nebo Citro Cola. Firma má kolem 2000 zaměstnanců, z toho asi 700 v Česku. Její tržby za letošní tři čtvrtletí meziročně vzrostly o 3,6 procenta na 4,89 miliardy korun. Ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy) jí stoupl o 0,5 procenta na 860,2 milionu korun.

Skupina Arca Capital je majitelem Ondrášovky od roku 2007 a stoprocentní podíl v Karlovarské Korunní skupina koupila před třemi lety. Tržby Ondrášovky a Karlovarské Korunní loni dosáhly podle zástupců Kofoly 850 milionů korun. Většinovým akcionářem skupiny Arca Capital je s 60 procenty Rastislav Velič. Dalších 30 procent akcií vlastní Peter Krištofovič a desetinový podíl ve skupině má Henrich Kiš.

 

Právě se děje

Další zprávy