ÚOHS uložil loni pokuty za více než 24 milionů korun. Zahájil nejméně řízení za posledních osm let

ČTK ČTK
27. 4. 2018 13:41
Ti, co podnět podají, musejí zaplatit nevratný poplatek 10 000 korun. Loni na úřad přišlo 93 takových podnětů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) loni uložil za chyby ve veřejných zakázkách pokuty v celkové výši 24,7 milionu korun. Je to zhruba o deset milionů méně než v roce 2016, vyplývá z výroční zprávy úřadu za loňský rok.

Úřad zahájil pouze 369 nových správních řízení, což jen nejméně od roku 2010. Pokles řízení je poměrně výrazný. V roce 2014 úřad zahájil skoro 1000 nových případů, v roce 2016 jich bylo 629 a loni skoro polovina tohoto počtu. Jedním z důvodů může být zpoplatnění podnětů k zahájení správního řízení z moci úřední, které přinesl nový zákon o zakázkách.

Ti, co podnět podají, musejí zaplatit nevratný poplatek 10 000 korun. Loni na úřad přišlo 93 takových podnětů, přitom některé z nich obsahovaly více námitek na různé chyby v tendrech.

ÚOHS se loni hodně zaměřoval na IT zakázky zadávané bez otevřených tendrů. Za ně dával statisícové i milionové pokuty. Celkově tyto případy tvořily zhruba deset procent nové agendy. Celkem za tento druh chyb úřad uložil pokuty přes 12 milionů korun.

"Úřad vnímá zadávání IT veřejných zakázek bez jakékoliv soutěže mezi dodavateli obecně jako závažný problém a touto svou rozhodovací, ale i osvětovou činností vyslal jasný signál, že jednání zadavatelů, kteří zadají veřejnou zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění, je z pohledu zákona neakceptovatelné," uvedl ÚOHS ve výroční zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy