Firmy vytvořily kartel kvůli opravě podlah v kantýnách Hyundai. Pokuta atakuje milion

ČTK ČTK
22. 10. 2018 12:41
Čtyři firmy uzavřely kartelovou dohodu v roce 2016. Jde už o druhý odhalený a potrestaný kartel související s rekonstrukcí kantýn pro Hyundai Motor Manufacturing Czech.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Brno - Pokuty v celkové výši 993 000 korun uložil Úřad pro kontrolu hospodářské soutěže (ÚOHS) čtyřem firmám za kartelovou dohodu, kterou uzavřely v roce 2016 kvůli zakázce pro automobilku Hyundai. Všechny čtyři společnosti využily takzvané procedury narovnání a pokuty jim byly sníženy o 20 procent. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě.

"Společnosti LIKOR, GERTABAU, Keraservis Group a KPI uzavřely zakázanou dohodu typu bid rigging tím, že v roce 2016 koordinovaly své nabídky do výběrového řízení na rekonstrukci podlah v kantýnách pro společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech," uvedl předseda úřadu Petr Rafaj.

Cílem dohody podle zjištění úřadu bylo, aby nejvýhodnější nabídku podala společnost LIKOR, ke koordinaci nabídek používaly firmy e-mailovou komunikaci. Na podezřele podobné cenové nabídky úřad upozornila společnost Hyundai.

Po využití procedury narovnání dostala společnost LIKOR pokutu 246 000 korun, GERTABAU 163 000 korun, Ketaservis Group 564 000 korun a KPI 20 000 korun. Proti rozhodnutí žádná ze společností nepodala rozklad a to nabylo právní moci.

Jde už o druhý odhalený a potrestaný kartel související s rekonstrukcí kantýn pro Hyundai Motor Manufacturing Czech. V předchozím rozhodnutí dostaly tři firmy zabývající se interiérovým designem pokuty v celkové výši 1,55 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy