Mobilní operátoři jsou levnější, než se zdá, zjistil úřad. Kartel podle něj v Česku není

Jan Úšela Jan Úšela
14. 11. 2017 12:49
Ceny hlavního neomezeného tarifu se u "velké mobilní trojky" držely na stejné hodnotě po čtyři roky. Podle antimonopolního úřadu ale ke koordinaci firem nedošlo.
Levněji, než si myslíte. (ilustrační foto)
Levněji, než si myslíte. (ilustrační foto) | Foto: Shutterstock

Praha - Trh mobilních služeb není v Česku pokřivený žádnou zákulisní dohodou. Uvedl to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který ukončil půlroční šetření.

Velká mobilní trojka - T-Mobile, O2 a Vodafone - po čtyři roky nabízela svůj hlavní neomezený tarif za shodnou cenu 749 korun. Podle úřadu ale k žádnému pochybení proti pravidlům hospodářské soutěže (ve zkoumané době mezi druhým pololetím roku 2012 a začátkem roku 2017) nedošlo.

"Znakem nasvědčujícím probíhající hospodářské soutěži je relativní nestabilita tržních podílů, které se v rámci zkoumaného období značně měnily. To obecně nenasvědčuje existenci zakázané dohody, jejímž základním charakteristickým rysem je právě stabilita tržních podílů," uvedl antimonopolní úřad ve shrnutí svého šetření.

Úřad uznal, že ceny operátorů za neomezené tarify byly do letošního jara "téměř identické". Ceníkové částky podle něj ale mnohdy neodrážejí skutečné sumy, které lidé za mobilní služby platí, protože "významné procento zákazníků tyto služby čerpalo za ceny jiné, poskytované v rámci neveřejných, individuálně vyjednaných nabídek".

Podle úřadu tak zcela neplatí tvrzení, podle něhož jsou ceny českých operátorů znatelně vyšší, než na jiných zahraničních trzích. Operátoři se v průběhu letošního roku pustili do úpravy svých ceníků pro individuální zákazníky, čímž se podle antimonopolního úřadu soutěž na trhu mobilních služeb ještě zvýšila.

Kritika drahých cen na českém mobilním trhu zesílila na přelomu loňského a letošního roku, kdy Český telekomunikační úřad nařídil třem hlavním operátorům snížit velkoobchodní ceny, které účtují svým menším konkurentům, takzvaným virtuálním operátorům. Ti nemohli velké trojce konkurovat nižšími cenami, protože byli a stále jsou závislí na nakupování jejich služeb. Antimonopolní úřad se ale situací na velkoobchodním mobilním trhu nezabýval.

Letos v březnu řekl šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj v rozhovoru pro Hospodářské noviny, že kartel operátorů v Česku nevidí. "Z pohledu úřadu jsou ceny na mobilním trhu férové. Na spotřebitelském trhu, který není pro operátory tak důležitý, proběhlo následování cen. Pro operátory je ovšem důležitější ten větší trh s firemními tarify a na tom panuje tvrdá soutěž. Pokud vím, tak spotřeba dat mezi obyvatelstvem a firmami je skoro 80 ku 20. Soutěž na mobilním trhu tedy probíhá," uvedl Rafaj.

Cena za mobilní internet se stala na začátku roku politickým tématem. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval úřady, aby zahájily šetření, aby se zjistilo, zda operátoři neuzavřeli kartel. Tlak na výhodnější podmínky pro zákazníky vedl k novele telekomunikačního zákona, která operátorům za jejich možná provinění stanovuje vyšší pokuty z obratu a spotřebitelům dává širší práva.

Hlavní tři operátoři na volání po levnějších službách reagovali úpravou svých nabídek. Ve svých tarifech nabídli více dat, mnohdy ale mírně zdražili.

 

Právě se děje

Další zprávy