Uhradíme jen první let vrtulníku, oznámila Uniqa horolezcům. I ten však bude vymáhat

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
22. 9. 2021 12:45
Pojišťovna Uniqa oznámila, že ukončila šetření případu záchrany dvou českých horolezců z hory Rakapoši v Pákistánu. Celkové náklady ve výši několik stovek tisíc korun na jejich pomoc neproplatí. Zaplatí pouze jeden let vrtulníkem, peníze ovšem následně bude po horolezcích vymáhat. Pojišťovna je přesvědčená, že muži porušili podmínky pojištění.
Video ze záchranné akce na hoře Rakapoši | Video: Twitter / Naveed khoja

"Prošetřili jsme okolnosti případu dvou českých horolezců na hoře Rakapoši v Pákistánu. Byli jsme ve spojení s kompetentními místními úřady a ministerstvem zahraničních věcí. Na základě poskytnutých oficiálních vyjádření k okolnostem případu můžeme potvrdit, že událost nesplňuje podmínky pro vznik pojistné události a výplatu pojistného plnění," uvedla tisková mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová. 

Důvodem, proč pojišťovna náklady na záchranu horolezců Jakuba Vlčka a Petra Macka neproplatí, je, že porušili podmínky pojištění. "A to minimálně ve dvou ohledech. Zdolávali horu v oblasti, která je ze strany ministerstva nedoporučená pro cestování českých občanů, a kromě toho porušili místní pravidla nutná pro uskutečnění výstupu na tuto horu. Obě tyto okolnosti jsou v rozporu s výslovnými podmínkami sjednaného pojištění," doplňuje Svobodová. 

Uniqa podle ní nyní zaplatí pákistánské straně první záchranný vzlet vrtulníku, jak bylo domluveno. Následně bude vyplacenou částku vymáhat zpět po českých horolezcích.

"Platba za zahájení záchranné akce byla garantována v situaci, v níž šlo o záchranu lidských životů a která nesnesla další odklad zjišťováním podrobností. Nicméně vzápětí se ukázaly okolnosti, které platby za lety vrtulníku a záchranná opatření z pojištění vylučují. Tento fakt byl pákistánské straně neprodleně sdělen, ještě před dalšími záchrannými lety k hoře Rakapoši," tvrdí mluvčí Svobodová. 

Vrtulník pákistánské armády snesl Jakuba Vlčka, jeho českého kolegu Petra Macka a pákistánského horolezce z hory Rakapoši ráno 15. září. Vrchol vysoký 7788 metrů před tím zdolali, o pomoc požádali při sestupu. Vrtulníky k nim přilétaly opakovaně, avšak kvůli místním podmínkám nemohly přistát a pouze horolezcům shazovaly zásoby. K evakuaci došlo až poté, co se přesunuli na bezpečnější místo.

Záchrannou operaci pakistánská strana vyčíslila na tři až čtyři miliony pákistánských rupií, což je zhruba 400 až 500 tisíc korun. 

Horolezci měli platné cestovní pojištění sjednané přes Český horolezecký svaz. Jde o pojistku, u které je maximální plnění stanovené částkou tři miliony korun a vztahuje se na horolezectví, vysokohorskou turistiku, ferraty, skialpinismus, vodní sporty, jízdu na horských kolech, kiting a další sporty. 

Pojistka by tak snadno na náklady stačila, ovšem problém nastal právě kvůli porušení pojistných podmínek, o kterých pojišťovna informovala. 

"S pojišťovnou jsme komunikovali s cílem pomoci při řešení této nešťastné záležitosti. Roli v tomto případu hraje bohužel fakt, že hora se nachází v provincii, do které ministerstvo zahraničních věcí nedoporučuje cestovat zejména z důvodu rizika terorismu, což má vliv na platnost pojištění," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí svazu Michaela Košatková.

Jak upozorňují někteří odborníci na pojištění, výluky v podobě zakázaných či nedoporučených destinací podle ministerstva zahraničních věcí jsou běžné u většiny pojišťoven. Proto by je měl sledovat každý cestovatel, ať míří do zahraničí za jakýmkoliv účelem.

 

Právě se děje

Další zprávy